Biologisch varkensvlees was in 2019 gemiddeld 72 procent duurder dan niet-biologisch varkensvlees. Het prijsverschil tussen biologische en gangbare melk was met 15 procent een stuk kleiner. Biologische uien kostten 19 procent meer en biologische zuurkool bijna 28 procent meer dan de niet-biologische variant. Het gemiddelde prijsverschil voor deze producten is sinds 2016 kleiner geworden. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek naar consumentenprijzen in de supermarkt.
Het onderzoek naar de prijsverschillen voor consumenten tussen biologische producten en hun reguliere, niet-biologische tegenhanger, is onderdeel van een groter onderzoek van Wageningen Economic Research naar prijsvorming in de voedselketen van boer tot consument. Het resultaat hiervan is de Agro-Nutri Monitor.
Zuurkool en uien
In 2019 betaalden consumenten gemiddeld 19 cent meer voor een pond biologische zuurkool dan voor een pond niet-biologische zuurkool, 28 procent meer. Voor een kilo biologische uien was dit gemiddeld 28 cent (19 procent) meer. Het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch is voor uien en zuurkool, net als bij melk en varkensvlees, de afgelopen jaren kleiner geworden.
Prijsverschil melk en varkensvlees ook kleiner
Over het algemeen zijn de prijsverschillen tussen biologische en niet-biologische producten kleiner geworden. Dat geldt ook voor melk: in 2016 was het verschil gemiddeld 23 cent. In 2019 is dat prijsverschil gedaald naar 15 cent.
Ook de verschillen tussen varkensvlees zijn iets kleiner geworden; behalve voor varkenshaas. In 2019 was varkenshaas gemiddeld 95% duurder.
Bron: CBS