Ørsted en Yara bundelen hun krachten bij de ontwikkeling van een baanbrekend project om groene ammoniak te produceren. Hierbij is fossiele waterstof vervangen door hernieuwbare waterstof. Het project zorgt voor een potentiële CO2 besparing van 100.000 ton CO2.
Ørsted is de grootste offshore windparkontwikkelaar van de wereld en Yara is wereldwijd een toonaangevende producent van kunstmest. Het project is in 2024/2025 operationeel ervanuit gaande dat het door de overheid aangekondigde waterstof instrument en de juiste regelgeving eind 2021 gereed is.
Koploper duurzame toekomst
Yara en Ørsted willen beiden koploper zijn in het creëren van een duurzame toekomst. Op de productielocatie van Yara in Sluiskil is een proces geïmplementeerd voor de productie van groene ammoniak. Hiervoor wordt een elektrolyser van 100 megawatt ontwikkeld. Deze installatie is straks gevoed door de offshore windenergie van Ørsted. Ørsted staat op het punt om het op één na grootste windpark ter wereld op zee – Borssele 1&2 – in gebruik te nemen.
Productie groene ammoniak
Het doel is om fossiele waterstof te vervangen door hernieuwbare waterstof voor de productie van groene ammoniak van Yara’s fabriek in Sluiskil in Zeeland. Met de hernieuwbare waterstof kan per jaar ongeveer 75.000 ton groene ammoniak worden geproduceerd. Dat is circa 10% van de capaciteit van de grootste van de ammoniakfabrieken in Sluiskil. De groene ammoniak is bedoeld om te gebruiken bij de productie van groene meststoffen. Daarmee kan de voedselketen verder CO2 neutraal worden gemaakt.
CO2 vrij alternatief
Waterstof geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen is een CO2 vrij alternatief voor waterstof op basis van fossiele bronnen. De kosten van hernieuwbare waterstof zijn momenteel nog aanzienlijk hoger dan fossiele waterstof. Daarom is naast privaat geld ook overheidssteun nodig om op grote schaal hernieuwbare waterstof te kunnen produceren. Ørsted en Yara zoeken daarom nu publieke cofinanciering ter ondersteuning van de ontwikkeling en bouw van de elektrolyser. Onder voorbehoud van voldoende cofinanciering en een goede business case is eind 2021 of begin 2022 een definitieve investeringsbeslissing voor de bouw van de nieuwe fabriek genomen.
Bron: Yara