De consumentenprijsindex van aardappelen kwam in juli 2020 uit op 142 (2015=100). Dat is 5% hoger dan in mei, en 10 punten lager dan in juli vorig jaar. De producentenprijsindex was in 2019 stabiel en daalde vanaf begin 2020 maar herstelde de laatste maanden naar 116 punten in juli. Door de coronacrisis daalde ook de aardappelprijs af boerderij in april en mei zeer fors en herstelde daarna tot 79 punten in juli. Dit betekent een stijging van 43% ten opzichte van mei.
Prijsontwikkeling
In juli is de consumentenprijsindex uitgekomen op 142 punten, wat 6 punten (5%) hoger is dan in mei en 3% lager is dan in juli vorig jaar. Vanaf het begin van het seizoen 2019/2020 vertoonde de consumentenprijs een neerwaartse lijn tot maart 2020. De Covid-019-crisis heeft de vraag naar verse aardappelen en aardappelproducten in de winkel doen toenemen wat tot deze hogere prijzen leidde.
De aardappelprijs af boerderij ligt dit seizoen 2019/2020 aanmerkelijk lager dan het voorgaande seizoen 2018/2019. In juni 2019 lag de aardappelprijs nog op 212 punten, het hoogste niveau voor seizoen 2018/2019. In september was de index gedaald naar 116 punten, 96 punten lager ten opzichte van juni 2019.
Weersomstandigheden
De oogst van 2018 was door droogte zeer klein en van mindere kwaliteit. Het aanbod van 2019 is groter maar minder ruim dan aanvankelijk gedacht door de late hittegolf van eind augustus. Die maakte dat gewassen eerder op hun retour raakten, wat de nagroei belemmerde. De natte weersomstandigheden in de daarop volgende maanden belemmerden een vlotte oogst. Bij sommige partijen kan dit kwaliteitsproblemen geven gedurende de opslag in de bewaarplaats. Een klein deel van de consumptieaardappelen (circa 1.340 ha) is uiteindelijk niet geoogst. Beide zaken temperden de aanvankelijk verwachte oogstomvang. In combinatie met de aanhoudende goede vraag stegen de aardappelprijzen naar 123 punten in februari, 4% hoger dan in december.
Coronacrisis
Vanaf maart tot mei daalde de prijs echter naar een dieptepunt van 56 punten als gevolg van de coronacrisis. In juni zijn de prijzen hoger en in juli weer lager (79 punten). Horeca en fastfoodrestaurants sloten wereldwijd om coronabesmettingen te voorkomen. De mondiale vraag naar frites daalde sterk en de Nederlandse fritesexport zakte in. De aardappelverwerkende industrie verwerkte fors minder fritesaardappelen.
In de bewaarplaatsen ligt een voorraad van ruim 1 miljoen ton aardappelen. De onverkoopbare voorraden zal de telersprijzen de rest van dit seizoen zeer sterk doen dalen. De weergegeven telersprijzen zijn gebaseerd op markt- en contractprijzen, exclusief eventuele tegemoetkomingen op basis van de ‘Compensatieregeling fritesaardappelen’. Voor het oogstseizoen 2020-2021 is een lichte uitbreiding van het consumptieaardappelareaal in Noordwest Europa voorspelt en de oogstverwachtingen gaan uit van normale opbrengsten. De vrieshuizen zitten overvol frites en de horeca inclusief fastfood zullen voorlopig niet volledig herstellen. Verwacht wordt dan ook dat de fritesaardappelprijzen komend seizoen onder druk zullen staan.
Akkerbouwbedrijven met aardappelen
Het aantal akkerbouwbedrijven dat consumptieaardappelen teelt, varieert tussen de 6.500 en 7.000. Mede vanwege de noodzakelijke vruchtwisseling verbouwen de aardappeltelers ook andere gewassen. Zij produceren jaarlijks gemiddeld 3,9 miljoen ton consumptieaardappelen. Consumptieaardappelen worden gepoot in het voorjaar en geoogst in de periode augustus-oktober. Aardappelen worden direct na de oogst afgeleverd. Ook worden ze soms op de boerderij in bewaarplaatsen bewaard en op afroep geleverd. Aardappelen kunnen afhankelijk van ras en kwaliteit tot aan juni-juli bewaard worden. Maar bewaren leidt tot gewichts- en soms kwaliteitsverlies.
Bron: Agrimatie