Het vertrouwen van boeren en tuinders in hun onderneming is in het tweede kwartaal van 2020 enigszins hersteld. De Agro-Vertrouwensindex steeg met ruim 8 punten en kwam uit op +4 punten. Na een meting vlak na het eerste kwartaal was de index gezakt tot -4 punten.
Alle gepresenteerde sectoren lieten enig herstel van vertrouwen zien, behalve in de varkenshouderij waar het vertrouwen sterk afnam. Alleen het vertrouwen van akkerbouwers is nog negatief, ondanks een klein herstel in het tweede kwartaal van 2020. Dit blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van LTO-Nederland, Flynth adviseurs en accountants, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen Economic Research.
Verschillende factoren
De enquête is verstuurd op 1 juli en het panel kon tot 19 juli zijn mening geven. Er hebben 548 bedrijven deelgenomen. In de enquête wordt niet gevraagd naar het motief van de gegeven antwoorden. Deze wordt beïnvloed door een aantal factoren, zoals de coronacrisis, weersomstandigheden, handelsbarrières, beleid of de eigen bedrijfssituatie.
Het vertrouwen onder akkerbouwers steeg in het tweede kwartaal van 2020 weliswaar met 4 punten ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, maar met -6 punten was de index voor de tweede keer op rij negatief. De huidige situatie, uitgedrukt in de stemmingsindex, bleef in het tweede kwartaal van 2020 nagenoeg onveranderd op 11 punten. De toekomstverwachting van de akkerbouwers bleef ondanks de stijging met 6 punten sterk negatief (-20 indexpunten).
Opnieuw negatieve cijfers van akkerbouwers
Akkerbouwers kijken opnieuw negatief terug op de afgelopen 12 maanden. De conjunctuurindex (afgelopen 12 maanden) veranderde ten opzichte van een kwartaal geleden beperkt. De index steeg met 3 punten naar -25 punten. Ook bij de verklarende factoren waren de veranderingen beperkt. Op de productie na werd er bij de andere indicatoren iets positiever teruggekeken. De mutaties bleven onder de 10 punten waar de opbrengstprijs de sterkte toename kende. Ondanks deze stijgingen droegen alle indicatoren niet bij aan een positieve bedrijfsvoering. Alle indicatoren, uitgezonderd productie met -1, bleven ver onder nul.
Economische bedrijfssituatie
Akkerbouwers zijn wel iets positiever geworden over de economische bedrijfssituatie voor de middellange termijn (2 à 3 jaar), maar de index bleef in het tweede kwartaal met -20 sterk onder nul. Veel meer ondernemers zijn daarom negatief gestemd dan positief. Ondernemers in deze sector zijn veelal verdeeld over de toekomst van hun bedrijf op de middellange termijn: het langlopende gemiddelde ligt rond het nulpunt.
Opbrengstprijs
Ook de index voor de komende 12 maanden ligt nog altijd sterk onder nul. De index is ondanks de stijging met 5 punten met -30 punten nog altijd erg laag. Alleen in het tweede kwartaal van 2013 was de index bijna zo laag geweest. De kleine positieve correctie kwam op naam van de opbrengstprijs. Iets meer ondernemers verwachten dat die prijs het komende jaar positiever kan bijdrage aan hun onderneming. Hierdoor steeg ook de omzet en winstindex. Maar omdat de kosten volgens akkerbouwers zullen toenemen, bleef de opleving beperkt.