Topartikelen over irrigatie / beregening
Irrigatie / beregening, wat is dat?
Irrigatie / beregening is veel gebruikt in de akkerbouw om de kwaliteit van de oogst te verbeteren en de opbrengst te verhogen. Het is een techniek waarbij water direct of indirect is toegevoegd aan de bodem om de droogte te verminderen. De meerwaarde van goed waterbeheer is de afgelopen jaren aangetoond. De droge, warme jaren hebben veel impact op de akkerbouw.
Verschillende manieren
Er zijn verschillende manieren waarop irrigatie in de akkerbouw kan zijn toegepast. De bekendste methoden zijn het waterkanon of de sproeiboom. Deze zorgen voor de bevloeiing van bovenaf. Druppelirrigatie of druppelbevloeiing (‘drip’) is een irrigatiemethode die in opkomst is. Hierbij is gedoseerd water bij de planten gedruppeld door een systeem van leidingen die zich in het gewas bevinden. Het zoetwaterverbruik is hierdoor beperkt, omdat er heel gericht en precies water toegediend is.
Verbod
Voor NAK-pootgoedteelt, ATR- en TBM-vermeerdering geldt landelijk een beregeningsverbod met oppervlaktewater in verband met het risico op bruinrot. Ook waterschappen kunnen beregeningsverboden afkondigen voor oppervlakte- en eventueel bronwater in periodes van langdurige droogte.
Meer weten over irrigatie/beregening ? Lees er hier alles over!