Variaties. Vrijwel iedere eigenaar kent van zijn percelen wel de variaties. Plekken in het perceel waar groei altijd achterblijft of waar bij droogte het eerste watertekort optreedt. Of plekken waar door de eigenschappen van de bodem de groei ver vooruit loopt met het risico op haardvorming.
In de praktijk is het echter lastig om deze plekken apart te spuiten, bemesten of te bewerken. Precisielandbouw kan daarbij een hulpmiddel zijn om de juiste maatregel te nemen op de juiste plaats en het juiste tijdstip. Dan komt het niet langer alleen aan op de juiste techniek, maar ook op het juiste advies met als basis een goede teeltkennis. Meten is weten, maar wat meten we en wat is de juiste vertaling? De waarde zit niet in de data zelf maar in de juiste vertaling met teeltkennis als basis.
Vitaliteit. Daar draait het om op de Aardappeldemodag. Plaatsspecifiek telen is een middel om de vitaliteit van het gewas en eindproduct te optimaliseren. Door de bodem in kaart te brengen in één of meerdere plaatjes kan er variatie aangebracht worden in pootafstand en bemesting. Deze proef zal op de Aardappeldemodag worden gerooid met de aardappelrooier van Loonbedrijf Breure die uitgerust is met een opbrengstmeter welke met behulp van GPS de opbrengst plaatsspecifiek kan meten.
Naast de demoproef is er door PPO Westmaas in opdracht van Van Iperen ook een gewarde blokkenproef aangelegd om de relatie tussen pootafstand en bemesting te onderzoeken. Deze proef zal op de Aardappeldemodag nog in het ‘groen’ staan, maar kan natuurlijk wel door u worden bezocht.
Op 31 augustus kunt u de resultaten komen bekijken tijdens de Aardappeldemodag op het terrein van PPO Westmaas! Meer informatie over de Aardappeldemodag vindt u hier.