Meten is weten!
“Meten is weten. En weten is managen. Dat is het uitgangspunt van precisieteelt. Want hoe meer je weet, hoe meer je uit je gewas kunt halen. Als bedrijf zijn wij continu bezig om telers verder te helpen, zodat ze een hoger rendement kunnen halen.”
Precisieteelt is hét hulpmiddel van de toekomst om percelen optimaal te laten produceren. En als we op perceelniveau slagen, kunnen we precisielandbouw in gaan richten zodat we nog gerichter, plaatsspecifiek aan de slag kunnen.” Anthon Slootweg heeft bij Van Iperen een strategische opdracht meegekregen: het vertalen van de huidige praktijk, kennis en toepassingstechnieken naar nieuwe, geautomatiseerde systemen die meer kunnen zien dan wij mensen. “We gaan heel veel dingen ontdekken die direct of indirect in relatie staan tot de groei en productiecapaciteit van een gewas. Met precisieteelt en precisielandbouw gaat er een wereld voor ons open.”
Meer rendement
Bij precisieteelt zijn de bodemgesteldheid en de behoefte van de plant in de diverse groeistadia leidend. Met andere woorden: wanneer heeft een plant wat precies nodig, en wat heeft de grond, waarin die plant groeit, daarin te bieden? Dat betekent dat er kennis moet zijn van de plantfysiologie, maar ook van de bodemgesteldheid en de beschikbaarheid en toelating van mineralen. Anthon: “Van Iperen werkt samen met TTW, een teelttechnisch adviesbureau. Door jarenlang metingen en praktijkonderzoek uit te voeren, hebben zij gedegen kennis van plantfysiologie opgebouwd. Door hun kennis te combineren met ons specialisme op het gebied van bemesting en gewasbescherming willen wij de klant meer teeltrendement bieden.” De uienteelt is volgens Anthon een mooi voorbeeld. “Dit voorjaar waren de omstandigheden verre van ideaal. Kou, korstvorming en te diep zaaien gevolgd door droogte, hadden een slechte opkomst tot gevolg. Door het combineren van kennis van de plantbehoefte en het meten van de bodembeschikbaarheid (onder andere stikstof) bleek dat op diverse percelen een lage bijbemesting al voldoende was. Als je meer stikstof geeft dan nodig is, loop je risico op een slechte bewaarbaarheid. Door regelmatig het gewas te monitoren en metingen te verrichten, kunnen we de teler dus beter ondersteunen in het nemen van de beste beslissing voor zijn teelt.”
Effectiever sturen
Precisieteelt zorgt ervoor dat je als adviseur veel sneller en gerichter in kan grijpen. “Doordat ik percelen elke twee weken bezoek en mijn metingen verricht, zie ik meteen hoe de plant zich ontwikkelt. Door niet alleen het gewas op het oog te beoordelen, maar ook de ontwikkeling te meten (massa, lengte, vocht) kun je de groei beter in beeld brengen. De metingen worden geregistreerd en inmiddels is er daardoor voor meerdere gewassen een meerjarige database opgebouwd. Ook heeft het analyseren van deze meetgegevens tot een groeimodel geleid. Door de huidige gewasstand te meten en te vergelijken met dit groeimodel, kun je tijdens de teelt effectiever sturen met teeltmaatregelen zoals bemesting en gewasbescherming.”
“Een vervolgstap op precisieteelt is precisielandbouw, waarbij teeltmaatregelen plaatsspecifiek worden toegepast binnen een perceel. Om variaties binnen het perceel te meten zijn er diverse technieken op de markt. Uitgangspunt is echter de variatie in opbrengst. Achterblijvende opbrengsten vinden vaak hun oorzaak in de bodem en zullen in de opeenvolgende teelten terugkomen. Als je daarop kunt inspelen, zorgt dat op de korte, maar vooral ook op de lange termijn voor een hoger rendement!”
In de kinderschoenen
“Precisieteelt en precisielandbouw staan nog in de kinderschoenen. De komende jaren zullen we hier bij Van Iperen verder aan werken. Uiteindelijk kunnen we tot op de vierkante meter weten wat de potentie van de bodem is en welke teeltmaatregelen daar het beste bij passen. Daarmee verhogen we de voorspelbaarheid en het teeltresultaat. Zo brengen we de sector weer een stap verder en daar draag ik graag een steentje aan bij.”
Lees meer nieuws op de website van Van Iperen.