De Engelse organisatie Cool Farm Alliance introduceerde vorig jaar de Cool Farm Tool (CFT). Deze geeft inzicht in de wijze waarop de uitstoot van broeikasgassen beperkt kan worden en hoe het watergebruik beheerst kan worden. Daarnaast laat het zien welke teeltmethode goed is voor de biodiversiteit. De Cool Farm Tool is een online rekenhulp die onder andere de CO2 footprint berekent bij het verbouwen van gewassen.
Vertaald naar het Nederlands
Op initiatief van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is de Engelstalige versie naar het Nederlands vertaald. Klaas Hoekstra – lid van de NAV-werkgroep ‘Klimaat’ gaf tijdens de regioavond in Exloo aan dat deze rekenhulp akkerbouwers in de toekomst gaat helpen bij het teeltmanagement: “Het instrument is bedoeld voor boeren en voor de voedselverwerkende industrie om gezamenlijk aan de klimaatdoelstellingen te werken en verbeteringen in de voedselketen te realiseren.
Veel akkerbouwers zijn zich bewust van het feit dat het klimaat aan het veranderen is en dat dit ook forse gevolgen kan hebben voor het eigen bedrijf en bedrijfsvoering. Aan de ene kant draagt de akkerbouw door het uitstoten van broeikasgassen bij aan de klimaatverandering en aan de andere kant kan de akkerbouw door het vastleggen van CO2 in de organische stof in de bodem ook een positieve bijdrage leveren aan de beperking van de opwarming van de aarde”, aldus Hoekstra.
Milieu-impact beperken
Om die bewustwording te concretiseren is het van belang dat elk akkerbouwbedrijf weet hoeveel emissie hij veroorzaakt en wat de bijdrage van het bedrijf kan zijn bij het vastleggen van CO2. “In de online rekentool worden data ingevoerd van bijvoorbeeld het gewas, de opbrengst, kunstmestverbruik, landbewerking en oogstmethode”, zo legt Hoekstra uit. “De tool bepaalt vervolgens wat de CO2 footprint is van het geteelde gewas. Op deze manier kunnen scenario’s worden berekend om te bepalen wat verstandige keuzes zijn om zo de milieu-impact in de voedselketen te beperken.”
Zonnepanelen en energieopslag
De Cool Farm Alliance heeft dit instrument ontwikkeld met het oog op de huidige klimaatverandering en kreeg daarbij steun van de Agri-food sector en landbouwwetenschappers. In het Verenigd Koninkrijk heeft de introductie van de tool al gezorgd voor een positieve stimulans van duurzaam telen.
Hoekstra benadrukte op de NAV-regioavond in Drenthe dat het invullen van de CFT niet de enige manier is om duurzamer te telen. Dat kan volgens hem bijvoorbeeld ook door het plaatsen van zonnepanelen of windmolens. Er zijn volgens de Hoekstra nu betere mogelijkheden om de vrijgekomen energie op te slaan middels nieuw ontwikkelde accu-technologieën, waardoor deze vorm van duurzame energie weer interessanter is geworden. Deze batterij- en opslagtechnieken worden onder meer getest op de deze week geopende Energy Test Site op het BioScience Center in Lelystad.