Afgelopen week is op diverse plaatsen een begin gemaakt aan de oogst 2018. Met name in Zuidwest-Nederland maakten akkerbouwers gebruik van de mooie weersomstandigheden om het land op te gaan. Ook bij akkerbouwbedrijf Schrauwen in het West-Brabantse Zevenbergen zijn de eerste (gele) plantuien inmiddels de grond in gegaan: “De eerste 2,5 hectare zit erin. Dat ging buitengewoon goed.”
Örjan Schrauwen teelt op zeeklei dat tussen de tien en vijftien procent afslibbaar is. “Een deel van de percelen konden we al op om het vroege ras Jetset (vroeg, rond en productief ras behorende tot de Rijnsburger, red.) te planten. De andere helft van de akkers kunnen we nu nog niet op, dus daar komt een laat ras te staan.”
Ploegen
Op het perceel waar Schrauwen nu de plantuien heeft staan, stonden vorig jaar nog bieten. “Vorige week hebben we dat deel geploegd en door het droge, zonnige weer konden we er nu mooi op. En dat ging beregoed. Overigens ploegen we niet alles, want we hebben verschillende grondsoorten en die zijn niet allemaal geschikt om te ploegen.”
Natte dooi
De afgelopen twee weken hebben veel telers het droge, koude weer aangegrepen om de uien te planten. Schrauwen deed dit vooral omdat hij problemen door een ‘natte dooi’ wil voorkomen. Het is voor de Brabander even afwachten hoe die keuze uitpakt: “Als er een droge dooi komt, dan hadden we net zo goed drie weken later het land op kunnen gaan. Maar als er nattigheid komt, dan krijgen we de uien waarschijnlijk nooit meer op tijd erin.”
Koud en droog
De akkerbouwer heeft naast plant- en zaaiuien ook nog (consumptie)aardappelen, knolselderij, wintertarwe, winterwortelen, wintergerst en graszaad in het bouwplan. Voor de gewassen en zichzelf hoopt hij op een lange periode met koud en droog weer. “Of dat voor de markt gunstig is, dat weet ik niet, maar voor mezelf en de grond: hoe kouder, hoe beter. Bovendien is de onderlaag nog best nat. Dus de regen mag wel even wegblijven. We hebben bij de aardappelen ook nog een deel vrije teelt, dus dat zou dan ook nog gunstig kunnen uitpakken.
‘Over de vorst’ voorbewerken
Alle vroege plantuien van het ras Jetset zitten er inmiddels in en dat betekent dat Schrauwen nog wat grond over de vorst kan voorbewerken. “Vandaag doen we wat stukken cultiveren waar straks de bieten worden ingezaaid. Hopelijk kan het inzaaien van de bieten onder dezelfde mooie omstandigheden plaatsvinden als nu met de plantuien het geval was.”