Een groot deel van de akkerbouwbedrijven in Nederland gebruiken kisten voor opslag van de producten. Deze kisten zullen ook gereinigd moeten worden met het oog op hygiëne én voorkomen van problemen. Veredelingsbedrijf Mansholt maakt al meer dan tien jaar gebruik van een gesloten kistenwassysteem en merkt dat er dankzij de MIA/Vamil-regeling veel belangstelling is voor kistenwassers: “We hebben al diverse mensen op bezoek gehad die onze kistenwasser wilde bekijken”, aldus Jochem Mansholt.
Het veredelingsbedrijf uit het Groningse plaatsje Vierhuizen – behorend tot de gemeente De Marne – levert uitgangsmateriaal aan pootgoedtelers. Goede hygiëne is daarbij cruciaal: “We willen niet het risico nemen dat een verontreinigde kist problemen veroorzaakt bij één van onze klanten. Daarom zijn we elf jaar geleden al overgestapt van een railsysteem naar een gesloten systeem. Sinds we gebruikmaken van de Monoclean kistenwasser van Veenma Dokkum hebben wij de zekerheid van een goede reiniging en dat is een heel prettige gedachte.”
De Monoclean heeft daarnaast als belangrijkste voordelen dat hij heel compact is en minder arbeidsintensief dan bijvoorbeeld bij het werken met een hogedrukspuit. “Bovendien valt de prijs in verhouding nog enorm mee. We doen er inmiddels alles mee, dus dan betaalt zich dat gemakkelijk weer terug.“
Arbeidsbesparend en compact
“Als we geen kistenwassers hadden, dan waren we nu nog met de hogedrukspuit bezig. Dan ben je continu met twee man bezig en nu hebben we maar één man nodig. Er is natuurlijk wel een tweede man met de aanvoer bezig, maar die kan tussendoor ook nog andere werkzaamheden uitvoeren. De meeste gebruikers hebben de Monoclean – die vaak in de sorteerschuur staat – gekocht zodat ze snel aan de gang kunnen gaan.
Omdat hij arbeidsbesparend werkt en weinig ruimte inneemt is het een ideale machine. Iedereen wil tegenwoordig kisten wassen en er niet te veel aan uitgeven, dan kom je al snel uit bij de Monoclean. Ook qua onderhoud hebben we er weinig problemen mee.”
MIA/Vamil-regeling
Vanaf dit jaar is de aanschaf van een kistenwasser ook onderdeel van de MIA/Vamil-regeling. Dit houdt in dat 36 procent van het investeringsbedrag van de Monoclean – bovenop de gebruikelijke afschrijving – extra ten laste van de winst mag worden gebracht (= het MIA-gedeelte). Daarnaast mag 75 procent van het investeringsbedrag van de Monoclean op een willekeurig moment worden afgeschreven (=Vamil).
Voorwaarden
Om hier aanspraak op te kunnen maken zijn er een aantal criteria gesteld. De investering is bestemd voor het reinigen van fusten of kisten voor de opslag van landbouwproducten met een reinigingsinstallatie, met als aanvullingen: dat die op het eigen bedrijfsterrein staat opgesteld, dat er uitsluitend fusten of kisten van het eigen agrarisch bedrijf – glastuinbouwbedrijven uitgezonderd – worden gereinigd en dat de fusten of kisten volautomatisch gereinigd worden zonder handmatige tussenkomst of toevoeging van reinigingsmiddelen.
Bovendien moet het systeem voorzien zijn van een gesloten systeem waarin de was-vloeistof wordt opgevangen voor recycling of zuivering. Tot slot dient de af te voeren was-vloeistof conform de daarvoor geldende voorschriften uit ‘het Activiteitenbesluit’ – dat is terug te lezen via RVO.nl – te worden afgevoerd.
Volautomatische installatie
Gerard Sijtsma van Veenma Dokkum: “De Monoclean is een stationair opgestelde machine. De machine kan stationair worden geplaatst, binnen een bewaarloods en of verwerkingsruimte. De kisten kunnen na iedere leging worden gewassen en hoeven het eigen terrein dus niet te verlaten. Zo wordt ook insluip van ‘problemen van buitenaf’ voorkomen. Dankzij een volautomatische installatie hoeft de gebruiker alleen de vuile kist in de Monoclean te plaatsen en de machine doet de rest.
De Monoclean staat altijd stand-by en is voorzien van diverse inloop- en detectiesensoren. De reinigingscyclus wordt vooraf door de gebruiker zelf ingesteld.
“Er hoeft geen ontsmettingsmiddel toegevoegd te worden”
Sijtsma vervolgt: “De Monoclean is een gesloten kubus die de kist op de kop wast. De kisten worden gewassen met schoon heet leidingwater. Het waswater wordt níét hergebruikt. Hierdoor behoeft ook geen ontsmettingsmiddel te worden toegevoegd. Het gebruikte water kan worden geleid naar onverhard terrein met een minimale afstand van het oppervlaktewater van veertig meter of worden overgepompt in een giertank en vervolgens uit worden gereden over het land.
Dit is mogelijk omdat de Monoclean voorzien is van een 3” aansluiting voor gecontroleerde waterafvoer. Andere manier van afvoer is hierdoor tevens mogelijk. En daarmee voldoet de Monoclean kistenwasser aan alle gestelde eisen voor de MIA/Vamil-regeling.”