Ruim tien jaar geleden begon aardappelteler Jacob van den Borne samen met zijn broer met het toepassen van precisielandbouwtechnieken. Vorig jaar werd op hun akkerbouwbedrijf in het Noord-Brabantse Reusel een Praktijkcentrum voor precisielandbouw opgestart. Op één van zijn percelen is afgelopen jaar een proef gehouden om uitspoeling van stikstof op zandgronden te monitoren, omdat zandgronden per definitie zeer gevoelig zijn voor uitspoeling van nutriënten.
Foto's: Jacob van den Borne
In totaal werden er drie proefvelden aangelegd:
- één met een standaardbehandelingsmethode (gedeelde stikstofgift, drie giften),
- één met een nitrificatieremmer (DMPP) en
- eentje die behandeld werd met Agrocote Max (gecontroleerd vrijkomende stikstof).
In het veld met de gecontroleerd vrijkomende stikstof lag de gemiddelde opbrengst het hoogst: 86 ton per hectare. Bij de andere twee werden opbrengsten behaald van 75 ton (standaard bemesting) en 78 ton (nitrificatieremmer).
De conclusies van de proef bij Van den Borne laten zien dat het eenmalig toepassen van Agrocote Max en het gecontroleerd vrijkomen van stikstof ervoor zorgt dat gedurende de gehele teelt aan de stikstofbehoefte van de aardappelplant is voldaan. “Financieel gezien betekent dat het saldo veertien procent hoger lag ten opzichte van de standaardbehandeling”, aldus Roel Bloemert van ICL Specialty Fertilizers, de producent van Agrocote Max.
Bodemgeleidingsmeter
Om de proef zo betrouwbaar mogelijk te maken werd er op het ICL proefveld bij Van den Borne gebruikgemaakt van bodemscans. Van den Borne: “Met behulp van een bodemgeleidingsmeter (Dualem 21s) hebben we de juiste plek voor de proefvelden bepaald. Vervolgens hebben we op het proefveld elke maand metingen gedaan naar biomassa en stikstofinhoud. Daarnaast zijn er ook monsterbuizen geïnstalleerd. Hiermee konden we voortdurend de waterkwaliteit onderzoeken op de hoeveelheid aanwezige stikstof. Ook daaraan konden we zien of er verschil was tussen de verschillende behandelingszones.”
“Dit was één van mijn beste percelen”
“Daarnaast hebben we ook dronebeelden van het perceel ingezet om te zien of er van bovenaf verschillen te zien waren”, zo vertelt Van den Borne over de proef. De oogst op het Praktijkcentrum voor precisielandbouw werd verricht met gebruikmaking van Yield Master Pro-software. “Deze opbrengstmeting op de aardappelrooier meet de opbrengst van elke negen vierkante meter. Na de oogst is de data geanalyseerd en berekend op proefbehandeling en perceelniveau.” Daaruit bleek dat op het proefperceel waarop Agrocote Max is toegepast ruim tien ton meer opbrengst was gerealiseerd. “Dit was één van mijn beste percelen ooit”, aldus Van den Borne.
Analyses
Gedurende het seizoen werden er ook bladeren verzameld voor stikstofanalyses en werd het chlorofylgehalte alsmede de biomassa (IBI) gemeten door middel van een Fritzmeier-sensor en een mobiele Dualex. Bloemert (ICL): “De biomassa boven de grond was over het gehele proefveld vrijwel gelijk. Gedurende het hele groeiseizoen lag het stikstofgehalte in het blad (N-index) in het met Agrocote Max behandelde veld echter een stuk hoger, dan in het standaard bemeste deel van het perceel.
De laatste meting werd eind augustus uitgevoerd – toen het gewas al aan het afsterven was – en daarin zagen we een daling van de biomassa en N-index, maar de afname verliep op het stuk met een standaardbehandeling veel sneller dan op de andere twee proefzones. Ook lieten de aardappelplanten die met Agrocote Max behandeld waren langer groene bladeren zien. Deze proef heeft op alle vlakken aangetoond dat het geleidelijk vrijkomen van stikstof – door Agrocote Max toe te passen – zorgt voor betere gewascondities gedurende de gehele teeltperiode, hogere opbrengst en een beter financieel saldo.”
Meer informatie over ICL?
Ga naar icl-sf.com
Meer weten over Van den Borne Aardappelen?
Ga naar vandenborneaardappelen.com