De teelt van eiwitgewassen in Europa en ook in Nederland zit stevig in de lift. Akkerbouwers en veehouders nemen onder andere veldbonen steeds weer vaker op in de bouwplannen. Bij LG is de afzet van veldbonenzaaizaad in Nederland in de afgelopen twee jaar verdubbeld.
De belangstelling voor lokaal geproduceerd plantaardig eiwit neemt fors toe op diverse terreinen. Naast nieuwe afzetkanalen in humane- en veevoeding, biedt ook het GLB perspectief. De EU-Landbouwcommissie werkt op dit moment aan een EU-eiwitplan. Dit plan moet de import van eiwit reduceren. Aan het einde van 2018 wordt dit plan als onderdeel van het GLB verwacht.
Waardevol in het bouwplan
Wanneer de afzet en het saldo voldoende perspectief kunnen bieden, wordt de teelt al snel interessant. Vlinderbloemige eiwitgewassen, zoals veldbonen, zijn in het bouwplan namelijk waardevol. Het gewas bindt stikstof uit de lucht en geeft zo extra bemestingsruimte voor een volgteelt. Het werkt als een intensief wortelend rustgewas helend voor de bodem en het ruimt even vroeg als graan, dus alle gelegenheid voor een volgteelt of groenbemester.
Afzetmogelijkheid
De afzetmogelijkheden groeien bij de diervoederproducenten doordat de vraag naar lokale en GMO-vrije grondstoffen toeneemt. Ook in de humane voeding komen er steeds meer afzetmogelijkheden, bijvoorbeeld voor de productie van vleesvervangers.
Nieuwe wintervariant
LG introduceerde in 2016 een nieuw eiwitgewas in Nederland: de winterveldboon. Door de inzaai in het najaar ligt de opbrengstpotentie van deze wintervariant hoger dan bij de zomerveldboon. Opbrengsten van 7-8 ton per hectare met een gemiddeld eiwitpercentage van 26-28% zijn mogelijk.
Bron: Limagrain