Op initiatief van Koppert Biochemical Systems werd eerder deze week in Berkel en Rodenrijs het Foodlog-jaarcongres gehouden. Centrale thema: Landbouw zonder chemie, hoe dan? Een vraag waarop diverse sprekers antwoord trachtte te geven, maar vooral een vraag die tijdens het congres vele meningen deed opbloeien.
De organisatie was in handen van Foodlog in samenwerking met Koppert, Agrifirm en Stichting Veldleeuwerik. Bianca van der Ha: “Koppert is de initiator van dit congres, omdat zij – als producent van biologische gewasbeschermingsmiddelen – moeilijkheden ervaren bij het toelatingsproces. De kaders zijn nog altijd gericht op chemische middelen en het standaardproces laat weinig ruimte over voor producenten als Koppert.”
Lees verder onder afbeelding
Bijen worden steeds vaker als duurzaam alternatief ingezet, zoals deze bijen genaamd 'Natupol'
Compromissen sluiten
Het doel van de middag was dan ook om een actieagenda op te zetten waardoor er meer biologische middelen (groene middelen) op de markt komen in Nederland en daarbuiten. Van der Ha: “Die bewustwording werd tijdens het jaarcongres vorm gegeven door een aantal deelsessies. De bezoekers konden kiezen uit een lezing waarbij ‘het versnellen van ontwikkelingen’ centraal stond. Hierbij liet bemesting- en bodemvruchtbaarheidsdeskundige Henk Breman zijn licht schijnen over de compromissen die de landbouw volgens hem moet sluiten. “Na een langdurig verblijf in Afrika, schrok ik van de situatie die ik aantrof in Nederland. Het boerenland was armer geworden, maar vooral ook het feit dat gangbare en biologische landbouw verworden zijn tot twee dogma’s die de rug naar elkaar toe hebben staan.”
Samenwerken
Breman vervolgt zijn betoog: “Dat is erg jammer, want er is alleen toekomst voor de landbouw als het beste uit die twee elementen samenkomen. Biologische landbouw kan als dominant productiesysteem de wereld niet voeden. En de gangbare landbouw is de laatste decennia te ver doorgeschoten, omdat akkers op peil werden gehouden ten koste van de omgeving. Er zullen dus compromissen gesloten moeten worden bij het voorkomen, beheersen en bestrijden van ziekten en plagen.”
Lees verder onder afbeelding
Henk Breman (links vooraan) over zijn visie dat er compromissen gesloten moeten worden,
onder andere tussen gangbare en biologische akkerbouwers.
“Duurzaamheid wordt onvoldoende beloond”
Naast het versnellen van ontwikkelingen werd er ook aandacht besteed aan de rol van de overheid. Nieuwe wet- en regelgeving, maar ook registratieproblemen. Een opvallende discussie ontstond bij het derde hoofdonderwerp: ecologische, visuele en commerciële verwachtingen. Want telers worden geacht het land ‘groener’ te bewerken, maar duurzaamheid wordt nog onvoldoende beloond. “Chemie is nog altijd goedkoper dan biologie”, was de conclusie van de discussie onder leiding van Dick Veerman. Belangrijk aspect daarbij was volgens de aanwezigen het feit dat de retailers achter de feiten aan lopen. “Ik krijg regelmatig lijstjes vanuit de retailers voorgeschoteld waarop staat dat ze geen producten meer afnemen als bepaalde gewasbeschermingsmiddelen zijn gebruikt. Het leeuwendeel van die middelen worden al jarenlang niet meer toegepast. Het gat tussen de retailers en de landbouw is gewoon te groot.”
Hele keten
Antwoord op de vraag of de landbouw zonder chemie kan, kwam er niet in Berkel en Rodenrijs. Wel werd duidelijk dat er veel mogelijk is, dat er veel mensen bereid zijn daaraan mee te werken, maar dat het niet zo moet zijn dat de teler voor de kosten opdraait. “Wij richten ons daarbij op de hele keten. Iedereen moet zich daar bewust van zijn: van teler tot producent”, zo besluit Van der Ha.
Landbouw zonder chemie biedt commerciële kansen,
maar voor echt succes staan de retailers nog te ver van de teler af.