Het zonnige weer en de hogere temperaturen zorgen ervoor dat de eerste graanstengels zich na de uitstoeling oprichten. Dat betekent ook dat het tijd wordt voor het toepassen van een groeiregulator. In onze rubriek ‘Nieuw in het gewasbeschermingsschap’ daarom aandacht voor Prodax, een granulaatkorrel die het beste van reeds bestaande regulatoren weet te combineren.
Prodax is ontwikkeld door BASF en ontstaan vanuit marktvragen. In de basis kennen we drie actieve stoffen voor granen: prohexadion-calcium (Medax Top), trinexapac-ethyl (Moddus/Trimaxx) en chloormequat (CeCeCe). Prodax combineert de werking van de eerste twee waardoor volgens graanspecialist Guus Bergmans van BASF een snellere aanvangswerking en een langere duurwerking mogelijk wordt. “Doordat je snelle en langzame producten combineert, gaat het direct werken en blijft het ook werken, ongeacht de weersomstandigheden bij het spuitmoment. Bij vergelijkbare producten wordt vaak geadviseerd te spuiten op een zonnige dag zodat het snel wordt omgezet in actieve stof. Bij Prodax hoeft de teler daar geen rekening mee te houden. Het product is zelfregulerend en werkt op momenten dat de werkzame stoffen het meeste effect hebben.”
Twee stappen proces
De groeiregulatie van tarwe gaat in twee stappen. Stap één is het verstevigen van de plantvoet en fase twee zal over een week of twee plaatsvinden: het bovenste stengeldeel inkorten om de kans van knakken te beperken. Die tweede is zeker bij langere tarwerassen zeer nuttig. De meeste tarwe is nu bijna aan het einde van de uitstoeling. Als dat proces is afgerond zal het gewas in de lengte gaan groeien. “Vanaf dat moment is Prodax effectief te gebruiken, want dan draagt het product bij aan de versteviging van de stengelvoet en verkleint het de kans op knakken”, zo stelt Guus Bergmans.
Homogeen gewas
Het gebruik van een groeiregulator hangt af van factoren zoals: opbrengstverwachting, lengte en stevigheid van het tarweras. Om een hogere opbrengst veilig te stellen is vaak een groeiregulator nodig. Want legering zorgt niet alleen voor opbrengstderving, maar kan ook veel problemen geven bij de oogst. Bergmans: “Het is bekend dat een groeiregulator kan zorgen voor een hogere opbrengst, maar dat is niet het belangrijkste argument om Prodax te gebruiken. Het belangrijkste is dat het gewas niet legert tijdens een zware bui. Het voorkomt niet direct ziekten en plagen, maar doordat het minder hangerig is, komt er minder snel aarfusarium voor vlak voor de oogst omdat het gewas homogener staat.”
“Zeer positieve praktijkervaringen”
Prodax is een korrelproduct en dat wordt nog weleens als nadelig gezien. BASF had in eerste instantie ook ingezet op een vloeibaar middel, maar uit laboratoriumtesten bleek dat de combinatie van actieve stoffen niet in een vloeibaar product te combineren is. “Als oplosbare granulaatkorrel kan dat wel. Prodax is prima mengbaar met fungiciden en de meeste herbiciden en qua werking minstens zo goed als een vloeibaar middel.”
De markt heeft minder voorkeur voor korrelproducten, maar na praktijktesten bij ruim twintig akkerbouwbedrijven door heel Nederland bleken de ervaringen hiermee uiterst positief. Bergmans: “Vandaar dat we vanaf dit jaar het middel ook in deze vorm op de markt hebben gebracht. De interesse vanuit de markt is gelijk heel groot, we moeten zelfs nieuwe maatkannen laten bijmaken omdat ze op zijn. Het scheelt natuurlijk ook dat mensen al bekend waren met het principe vanwege Medax Top. Telers die dat gebruiken zijn al gewend het product toe te kunnen passen, ongeacht de weersomstandigheden. Prodax is geen combinatieverpakking – zoals Medax Top – en werkt ook op stengelverkorting/-verdikking. Tarwe en gerst zijn over het algemeen gewassen met een laag saldo, dus elke teler probeert de bespuiting zo efficiënt mogelijk te doen om daar de winst te pakken en daar is Prodax een prima product voor.”
De groeiregulatie gaat in twee stappen. Stap één is verstevigen van de plantvoet en fase twee zal over een week of twee plaatsvinden: het bovenste stengeldeel inkorten om de kans van knakken te beperken. Die tweede is zeker bij langere tarwerassen zeer nuttig.