Komende weken besteden we extra aandacht aan precisielandbouw. Bedrijven die actief bezig zijn met de vorm van akkerbouw leggen uit wat ze doen en waarom ze het zo doen. Deze week aan het woord Christel Thijssen (47), eigenaar van loon- landbouwbedrijf Thijssen uit het Friese Nieuwehorne. Thijssen brengt percelen in kaart door middel van het uitvoeren van bodemscans en het vliegen met een professionele landbouwdrone. Hij richt zich met precisielandbouw op aaltjesbestrijding, sensortechnologie en tot slot het aanleggen en onderhouden van proefvelden in heel Europa.
Dit jaar heeft Thijssen in totaal 118 proefvelden om aan te leggen en te onderhouden. “We leggen onder andere proefvelden aan voor Certis/Arkema. Dat gaat om tests met als doel om een nieuw gewasbeschermingsmiddel te ontwikkelen, ter vervanging van Monam”, aldus eigenaar Christel Thijssen. Monam is een middel dat onder andere werkt tegen aaltjes en knolcyperus (ook wel: aardamandel of tijgernoot genoemd). “Er wordt geschat dat momenteel duizend tot vijfduizend hectare in Nederland besmet is met knolcyperus. Een besmetting betekent dat je geen knollen als aardappel of biet kunt telen en dat je niets kunt afvoeren. Het zit soms tot wel een halve meter diep.”
Nieuw middel
“Wat het helemaal lastig maakt, is dat je een besmet perceel niet kunt verkopen en ook daarom de aaltjes en knolcyperus altijd volledig zult moeten verwijderen. Uit recente tests bleek Monam zestig tot zeventig procent te bestrijden en het nieuwe middel tot achtennegentig procent.” Thijssen test dit nu op proefvelden in onder andere Nederland, Engeland, Duitsland en Polen, “zodat het middel overal tegelijkertijd op de markt kan worden gebracht.”
“Het rotten van een gewas is een effectief middel tegen aaltjes”
Ook worden er proeven hoofdzakelijk op aaltjesbestrijding ingestoken. “Monam tegen aaltjes wordt in Nederland wel toegelaten, maar de kosten hiervoor zitten op ruim 3.500 euro per hectare. Je kunt als teler werken met resistente gewassen, maar wat veel efficiënter is, is het werken met groenbemesters zoals Japanse haver, snijrogge, gele mosterd of Afrikaantjes.’ Zo klepelt Thijssen bijvoorbeeld Japanse haver en gele mosterd, spit deze, om vervolgens de grond af te dichten. “Het rotten van het gewas zorgt voor het vrijkomen van glucosinolaten. In de grond ontstaan gassen – niet zo scherp als andere middelen, maar wel effectief tegen aaltjes. Van de 26 klanten die ik dit jaar hiermee heb geholpen, gaven negentien aan tevreden te zijn over het resultaat. Bij de anderen is het helaas niet gelukt.” En natte grondbewerking? “Dat kan ook, maar is veel duurder.”
Dronewerkers
Loonbedrijf Thijssen is een bekende naam als het gaat om precisielandbouw en één van de drie oprichters van Dronewerkers, een collectief van acht Nederlandse bedrijven. Samen met die partners verzamelt Thijssen data om deze te vertalen naar praktische toepassingen om de landbouw te optimaliseren. Door een combinatie van sensoren wordt informatie verzameld waarmee plaatsspecifiek de bodem en het gewas kunnen worden bijgestuurd om zo het rendement te verhogen. Natuurlijk speelt ook precisielandbouw een rol in de proeven die Thijssen dit jaar neerlegt.
Precisiebemesting
“Met bodemkaarten maken we een perceel inzichtelijk. Het lukt ons om met bodemscanners allerlei aspecten te meten, zoals de geleidbaarheid van de grond. Op die manier kun je beslissen om lokaal granulaten te strooien of juist niet. Aaltjes zitten namelijk niet graag in de natte grond. Een boer kan bijvoorbeeld beslissen om op de plekken met een hoge concentratie organische stof dure rassen neer te zetten. Maar daar is het vaak wel natter, wat het uitrooien weer moeilijk maakt. Je kunt dus ook kiezen voor een goedkoper ras op die plek, wat minder risico met zich meebrengt. Al deze data en kennis combineren we, en zo kan er ook preciezer bemest worden.”
Droog, stabiel weer
Een ander gewas dat dit jaar weer veel aandacht krijgt op de proefvelden van Thijssen is gras. Het project Grass4Farming is drie jaar geleden opgezet met een melkveehouder en collega-loonbedrijf. Thijssen: “Verder gebruiken we onze proefvelden voor diverse proeven op het gebied van bemesting, grondbewerkingen, spuittechnieken en gewasbeschermingsmiddelen en hopen op droog, stabiel weer – met een beetje neerslag – voor een goede start van het groeiseizoen.”