Pillenzaad met insecticiden (speciaal pillenzaad) werkt vanaf het zaaien circa 6 tot 8 weken tegen de bietenvlieg en 8 tot 10 weken tegen alle andere insecten. Op de eerst gezaaide percelen is het speciaal pillenzaad dus uitgewerkt en is het belangrijk de ontwikkeling van bladluizen in de gaten te houden. Alle overige insecten veroorzaken nu geen schade meer.
Bestrijdingsdrempels bladluizen
Controleer de eerst gezaaide percelen vanaf nu op de aanwezigheid van bladluizen. De groene perzikbladluis kan bijvoorbeeld een virus overbrengen, wat tot flinke schade kan leiden. In tabel 1 en 2 staan de schadedrempels van de groene perzikbladluis en de zwarte bonenluis. Op de proefvelden van IRS, waar wekelijks bladluizen worden geteld, zijn wel groene perzikbladluizen en zwarte bonenluizen gesignaleerd, maar de schadedrempels zijn nog niet overschreden.
Verbod neonicotinoïden
Gebruik dit moment om meer ervaring op te doen met het waarnemen van bladluizen (en andere insecten) in uw perceel. Er zijn veel verschillende soorten bladluizen en juiste identificatie is belangrijk voor een effectieve bestrijding. Lees meer over het herkennen van bladluizen en de bestrijdingsmogelijkheden bij overschrijding van de schadedrempel in de teelthandleiding ‘Insecten’.
Lees hier meer over de Groene Perzikbladluis (Myzus persicae)
Lees hier meer over de Zwarte bonenluis (Aphis fabae)
Aantasting door bietenvlieg
Vreterij door mineerlarven van de bietenvlieg begint nu op te vallen op diverse percelen (foto 1). Indien speciaal pillenzaad is gebruikt, dan is het niet nodig om op dit moment nog een bestrijding uit te voeren. Indien standaard pillenzaad is gebruikt, dan kan het in sommige gevallen wel nodig zijn. Lees meer over herkenning, schadedrempels en bestrijding in het bericht ‘Bietenvliegen in vangbakken’.
Bron: IRS