Aanstaande woensdag (27 juni) organiseert groeispecialist Van Iperen weer zijn jaarlijkse evenement ‘Proef de dag’, in Oude-Tonge (ZH). Van 15.00 tot 22.30 staat alles in het teken van de proeven van Van Iperen, kennisuitwisseling en het onderhouden van contacten. Maar wat is er dit jaar nieuw op het programma? We spreken met Wim in ’t Veld, Sectormanager Akkerbouw bij Van Iperen.
“We gaan eerst de proefvelden op om het onder andere te hebben over noviteiten rond meststoffen, het verbeteren en optimaliseren van de teelt, groenbemesters en biostimulanten. Wat betreft gewasbescherming kijken we ook naar nieuwe ontwikkelingen, groene gewasbeschermingsmiddelen – dat is toch waar we met z’n allen naartoe moeten – en natuurlijk hebben we het over trips in uien en bespreken we hoe we de problemen van vorig jaar kunnen vermijden. Ook zaden komen aan bod. Wat kun je het beste gebruiken om je bodem te verbeteren? De bodem is op veel plekken verwaarloosd en daarom besteden we veel aandacht aan de bodem.”
Op excursie naar de proefvelden om verschillende onderwerpen te behandelen
Precisielandbouw
Er is dit jaar ook weer een informatieplein gericht op precisielandbouw. “Dat plein heet het TT+-plein. Met TT+ streven we er naar om de opbrengst van rooigewassen in vijf jaar te verhogen met tien ton per hectare. We benaderen de teelt niet meer per hectare, maar per vierkante meter. Gebruikers van TT+, die al enkele jaren in dit programma zitten, zijn enthousiast over de resultaten. Tijdens ‘Proef de dag’ wordt de nieuwe online TT+-omgeving gelanceerd, speciaal voor klanten van Van Iperen. In die omgeving kun je alle gegevens rondom je teelt ingeven, van plantgoed tot oogst. Dat is uniek. Bij andere bedrijven zie je meer dat alle losse onderdelen benaderd worden. Qua digitalisering is niemand nog zo ver als wij. Kijk, een taakkaart maken is niet moeilijk, maar een goede taakkaart maken wel. Wij hebben die doelgerichte kundigheid in huis.”
Primeur: lancering online TT+ omgeving
Dit is inmiddels de derde editie van ‘Proef de dag’ in de huidige vorm. De toegang is gratis. “Met de lancering van de online TT+-omgeving hebben we deze keer een primeur, dus kom allemaal!” Akkerbouwers kunnen ook dit jaar terecht voor de verlenging van hun spuitlicentie. Bij de ingang kunnen ze zich daarvoor inschrijven. ’Waar boeren eerst verplicht langs alle objecten moesten voor het verlengen van de licentie, kunnen ze daar nu zelf meer een persoonlijke keuze in maken, waardoor het geheel voor iedere boer interessanter wordt.” Ook het TT+-plein en een aantal standhouders doen mee als stempelpunt voor de spuitlicentie.
Uienmarkt
“Er is ook goede catering aanwezig”, vertelt In ’t Veld. “En rond etenstijd, om 18.00 uur, hebben we een heel interessante spreker. Lindert Moerdijk van MSP Onions uit Nieuwdorp gaat ons alles vertellen over de verwachtingen in de uienmarkt. Deze markt is volop in beweging.”
Ook voor ontspanning en catering is gezorgd
Graag willen we weten welke aandachtspunten er bij Van Iperen op dit moment zijn. In ’t Veld: “Natuurlijk de droogte en het verschrikkelijke voorjaar met veel regenval, de ziektedruk in uien en aardappelen, maar ook de schimmelvorming in bieten. Door de droogte is de ziektedruk nu redelijk gestabiliseerd, maar door het warme voorjaar kwam er veel trips in de ui en dat blijven we monitoren.”
“Door de droogte zijn de gewassen gaan ‘tekenen’, verkleuren. Ook zien we gebreksverschijnselen als mangaan- of stikstofgebrek. De grond is nu dichtgeslagen, maar door de vele regenval is een groot gedeelte van de meststoffen al uitgespoeld. Het is de kunst om hier nu zo goed mogelijk op in te spelen. Een tekort aan bladmeststoffen bijvoorbeeld, kun je ondervangen, zolang je er op tijd bij bent. Onze adviseurs kunnen onze klanten hierin gelukkig goed ondersteunen.”
De sectormanager Akkerbouw bij Van Iperen benadrukt nog eens dat we geen gemakkelijk jaar in de akkerbouw hebben gehad. “Vaak zijn er geen problemen rond de opkomst of de doorgroei, maar nu zien we op ieder moment in de teelt wel uitdagingen. En zo blijkt ook weer dat ieder perceel een eigen advies nodig heeft. Dit jaar zullen de opbrengsten door de tegenslagen niet optimaal zijn. En dat heeft weer zijn weerslag op de prijzen.’ En dat is gunstig volgens In ’t Veld: “Soms is zeventig tot tachtig procent groei beter dan 120 procent.”