Ook dit jaar is het suikerbieten areaal weer groter dan voorgaande jaren. Dit is mede te danken aan de hoge opbrengst van de suikerbietenrassen. Bij veredelingsbedrijf SESVanderHave zijn ze continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe hybride rassen.
Dit proces, om alle gewenste eigenschappen in de biet te krijgen, kost heel veel tijd. Salesmanager Nederland Leendert Hanse: “Om vanuit een moederlijn de gewenste eigenschappen in een hybrideras te krijgen, zijn heel veel kruisingen en testen nodig. Het kost dus vele jaren om hoogproductieve rassen met de gewenste resistenties, op de (Europese) markt te brengen.”
De veredelingsprocessen bij SESVanderHave zijn gericht op de wensen van telers in de komende jaren. Wat hebben zij in de komende jaren nodig voor een gezonde, goede bietenteelt? Inspelen op de huidige marktvraag is erg lastig, omdat het ontwikkelen van nieuwe resistente hybride suikerbietrassen in totaal – met de nu beschikbare veredelingstechnieken – tot ongeveer tien jaar in beslag kan nemen. “Wij moeten heel ver in de toekomst kijken en inschatten wat er gaat gebeuren. Als we eenmaal een bepaalde weg ingeslagen zijn, dan kunnen wij niet zomaar een andere kant opgaan. We zijn dus voortdurend aan het monitoren welke problemen er in bepaalde landen spelen en welke we kunnen verwachten”, aldus Hanse.
“Rhizomanie is een steeds groter probleem”
Op welke problemen richt de veredeling van bietenrassen zich dan momenteel? Hanse: “De bodemschimmel rhizoctonia, het bietencysteaaltje (BCA) en rhizomanie vormen de grootste problemen. BCA heeft duidelijk de overhand, met ruim de helft van het bietenareaal dat hier mee te kampen heeft. Maar ook rhizoctonia is (zeker op lichte gronden, red.) een groot probleem; alleen de mate waarin deze bietwortelrot voorkomt, is de laatste jaren redelijk stabiel. Rhizomanie is daarentegen een steeds groter probleem aan het worden. Tegen deze virusziekte zijn rassen nodig met een dubbel resistentiegen. De focus op resistentie voor deze drie problemen blijft de komende jaren dan ook onze topprioriteit. Dit geldt voor Nederland, maar daarnaast ook voor andere landen.”
Veredelingsinnovaties
Veredelen is vooruitzien. We moeten nu al inspelen op toekomstige EUROPESE-wetgeving. We denken daarbij vooral aan de wetgeving rondom het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. “Dat gebruik moet omlaag, terwijl tegelijkertijd steeds meer rassen resistentievorming tegen bladziekten ontwikkelen en verminderde gevoeligheid voor een bespuiting laten zien.
Uiteraard mogen al die veranderingen de hoge opbrengsten, die we in Nederland gewend zijn, niet in de weg staan. De druk op bietentelers is zo hoog geworden, dat er eigenlijk al minimaal honderd ton geoogst moet worden. Zeker gezien de huidige prijsontwikkelingen. Enkele jaren geleden was tachtig ton al erg goed, maar die tijd is voorbij.”
Droogteresistentie en waterefficiency
Hanse denkt dat het type rassen die telers gaan vragen in de komende jaren sterk zullen veranderen: “Robuustere rassen zullen de markt gaan beheersen. Rassen die tegen een stootje kunnen, niet alleen op biotisch (resistent tegen allerlei ziekten) vlak, maar vooral ook op het abiotisch (resistentie tegen droogte, hitte, koude en andere niet biologische stress) vlak. Met name waterefficiency in de plant en wat nu natuurlijk heel actueel is: droogteresistentie. Naar dat soort zaken wordt nu sterk gekeken in de veredeling, niet alleen bij SV, maar door iedereen die zich in deze markt beweegt. Waterefficiency en droogteresistentie zijn eigenschappen die we de komende jaren ook proberen mee te nemen in de opbouw van onze toekomstige hybride bietenrassen.”