Zonderland Machinehandel uit Joure werkt sinds 2006 samen met UNIA en is vanaf 2015 de exclusieve importeur voor Nederland. Reden genoeg om de akkerbouwers nader kennis te laten maken met dit merk door middel van een demodag. Deze werd afgelopen week in het Gelderse Steenderen gehouden en kon rekenen op veel belangstelling uit de regio, maar ook uit België en Duitsland.
De demodag stond in het teken van grond, grondbewerking, zaaien, spuiten en bemesten. De graslandtak van het bedrijf werd niet meegenomen op deze akkerbouw georiënteerde middag.
Unia is de grootste producent van landbouwmachines in Polen en staat bekend om de kwaliteit die ze leveren. Het merk fabriceert per jaar bijna 25.000 machines; 10.000 daarvan gaan op export naar meer dan zestig verschillende landen. De catalogus van UNIA bevat in totaal ruim 700 machines, onder meer voor grondbewerking, bemesting, gewasbescherming, aardappelteelt, aanhangwagens en freesmachines.
Luit Brondijk van Zonderland Machinehandel: “De droogte van afgelopen zomer zorgt ervoor dat nog meer akkerbouwers gaan nadenken over grondbewerkingsmogelijkheden die bevorderlijk zijn voor de waterhuishouding. Waar het steeds meer naartoe gaat, is dat telers gebruik gaan maken van voorzetwoelers in plaats van het uien-, bieten- en aardappelland te gaan ploegen. Men gaat met de kopeg erachter over het ‘beroerde land’ – als dat er is – en de mooie grond laat hij bovenop liggen waardoor de organische stof behouden blijft.
Brandstofbesparing
Brondijk vervolgt: “De kopeg maakt gelijk een mooi zaaibedje, dus kan de zaaimachine er direct achteraan. Gaat het dan toch plots (hevig) regenen, dan word je er niet uitgeregend omdat je er direct bij bent. Een werkgang minder levert daarnaast ook brandstofbesparing op en dat is natuurlijk een belangrijk thema momenteel. Het betekent niet dat ploegen helemaal niet meer hoeft, het kan prima naast elkaar. Maar het is op dit moment geen kwestie meer van moeten.”
No-nonsense merk
Precisielandbouw en GPS is een ander thema waar de markt momenteel op inspeelt. Ook Unia heeft daarin stappen gezet vertelt Brondijk: “Unia laat zich niet verleiden tot ontwikkeling, maar richt zich op de wensen uit de markt: is het te koop, is het bekend en is het gerijpt? Dan gaan we daar een machine voor bouwen. We bieden wat de markt vraagt, we hoeven niet voorop. We zijn een no-nonsense merk, al hebben we een supermooi doseersysteem (met vijzels) op de strooier.”
Unia heef een compost-/meststrooier, kalkstrooier en kunstmeststrooier in het productgamma die zijn afgestemd op een egaal strooibeeld en GPS
"Pneumatisch doseren en centrifugaal strooien"
“Het voordeel van de pneumaat qua doseren en het breed strooien van de centrifugaal gecombineerd in één machine. Telers hoeven dus geen dure mengstrooier te kopen. Met deze machine kan de akkerbouwer per omwenteling de hoeveelheid kilo’s meten door de gegevens in te voeren in een computer die de rijsnelheid meet. Als de schijven ook nog hydraulisch aangedreven worden, dan is het ook met GPS te combineren. In eerste instantie zoeken telers een strooier die een egaal strooibeeld geven en dat hebben wij in huis.”
De traploze vario-ploeg liet een mooi verkruimeld beeld zien tijdens de ploegdemo
Memory-cilinder
Tijdens de ploegdemo werd één van de zeven basismodellen getoond. De driepunts- en handgedragen Unia ploegen hebben als optie een vaste snijbreedte of een traploze vario-uitvoering. In Steenderen werd gereden met een long body, geschikt voor middelzware grond en een maximale bandbreedte van zestig centimeter. “Maar alle gewenste uitvoeringen zijn mogelijk, voor alle grondsoorten en toepassingen. De Unia-ploeg is voorzien van een memory-cilinder. Dat houdt in dat als er eenmaal een snijbreedte gekozen is, de ploeg zichzelf eerst smal maakt, dan gaat wentelen en dan teruggaat naar de ingestelde werkbreedte."
Luit Brondijk geeft de bezoekers in Steenderen uitleg over de Unia Fenix opbouw zaaicombinatie voor precisie zaaien