Jochum Mansholt runt samen met zijn vader een akkerbouwbedrijf van 215 hectare aan landbouwgrond met als belangrijkste takken de vermeerdering en veredeling van aardappelen. Er wordt zaaizaad vermeerderd (115 hectare tarwe, gerst) voor Limagrain als ras-vertegenwoordiger. Naast 35 hectare bieten, acht hectare uien, bestaat de akkerbouwtak uit 75 hectare pootaardappelen, waaronder 2,5 hectare proefveld, één hectare mini-knollen en acht hectare stammen. Voor die laatste twee categorieën gebruikt Mansholt de stammenrooier van Veenma Dokkum: “Met een korte werklijn hebben we een capaciteitsverdubbeling ten opzichte van het oude systeem gerealiseerd”, stelt de 31-jarige Mansholt.
Alvorens Mansholt besloot de machine aan te schaffen werd het rooiprincipe eerst een paar jaar gevolgd bij collega-akkerbouwbedrijven. “Wij zochten een systeem waarbij de aardappelen direct in de kist konden. Omdat we nu twee rijen rooien, kunnen we zonder extra seizoenarbeiders meer product verwerken. Er is duidelijk minder wachttijd gedurende het rooiproces, vanwege de kistenvoorraad de machine kan blijven doordraaien. Daarnaast is stammenrooier hartstikke productvriendelijk (slechts twee valmomenten, red.) en alles bij elkaar zorgen deze kenmerken voor een zeer positief beeld van deze stammenrooier.”
Het vereenvoudigde bedieningspaneel zit achterop de hydraulisch aangedreven rooimachine
Axiaalset
Opvallend is dat er door Mansholt is gekozen voor een axiaalset, want dat verwacht je niet één twee drie op een stammenrooier. “De insteek is ook dat je zonder axiaal rooit, maar als het echt nat wordt, wil je nog steeds een goed product zo in de kist kunnen rooien. Afgelopen herfst (toen het heel nat was, red.) draaide die machine perfect. Zelfs de monteur die hem gebouwd heeft, was verbaasd, want die kwam langs tijdens het rooien en zei toen dat hij verwacht had dat deze machine allang in de schuur stond. Zonder die axiaal hadden we niet kunnen rijden. Dan hadden we met een grote machine het land op gemoeten en dat had voor onnodige versmering gezorgd. Nu kwamen de kisten tot voor in november nog prachtig het land af.”
Op maat gemaakt
Het feit dat de machine van een Nederlandse fabrikant komt, is voor Mansholt ook wel een pré: “Je weet zeker dat het dan allemaal gekeurd is en Veenma heeft daar bovenop nog een extra voordeel: het klantspecifiek leveren. Onder het motto: u vraagt, wij draaien kan je bij Veenma met al je vragen terecht. Zelfs als je de machine totaal anders wil, dan kan dat gewoon bij Veenma.”
"Op het scherpst van de snede rooien"
Mansholt kocht de stammenrooier vorig jaar. Vanaf dat moment ging Veenma aan de slag met de bouw van de rooimachine die vanaf de grond af geheel klantspecifiek opgebouwd wordt. “Wij wilden graag een axiaal met bypass. Verder hebben we er nu andere rooibeitels op laten zetten, de vorige namen of te veel grond mee of halve aardappelen. Er zitten nu vlakkere messen op waardoor we weer op het scherpst van de snede kunnen rooien en een constantere opname van aardappelen hebben.”
De rooimachine is voorzien van vlakkere messen op de rooibeitels waardoor Mansholt een constantere opname van aardappelen heeft
Een dikke 8,5
Na deze modificatie is de jongste telg in het familiebedrijf Mansholt zeer tevreden over de prestatie van de stammenrooier vorig seizoen: “Het was meteen een goede vuurdoop, want vorig jaar was het eerst heel droog en daarna heel nat. Maar hij heeft zich nu ook onder natte omstandigheden al bewezen. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar ik geef de machine toch wel een dikke 8,5.”
Juiste rooimoment afwachten
Tot nu toe verloopt dit groeiseizoen bijzonder droog, maar ook nu voorziet de vijfde generatie van het familiebedrijf Mansholt geen problemen. “De mini-knollen en stammen zijn nu al doodgemaakt en dat is precies wat we willen: deze werkzaamheden voor het ‘grote’ oogstwerk afgerond hebben. Vorig jaar verliep dat door alle bijzondere omstandigheden niet helemaal zoals gepland, want toen moesten we met drie rooiploegen werken: de grote machine, de stammenrooier en de proefveldrooier. Tussendoor moesten er ook nog uien opgeladen worden, dus toen hadden we vijftien man aan het werk. Dit jaar zal zeker beter gaan. Ze zijn nu al dood, dus het is even het juiste rooimoment afwachten – na een beetje regen – en dan gaan we los.”
Meer informatie?
Wilt u meer informatie? Klik dan hier.