Akkerbouwer Klaas-Jan Jensma ging drie jaar geleden met Feitze Veenma van mechanisatiebedrijf Veenma Dokkum B.V. om de tafel zitten om te bekijken of er een machine gemaakt kon worden die de groenbemester in fijne stukken kon snijden en goed kon verdelen over de bouwvoor. Belangrijkste argument hiervoor: het optimaal benutten van het organisch materiaal en de groenbemester niet op een hoop onderwerken waardoor er een zuurstofloze (zwarte) laag ontstaat. “We doen nu de Greencutter voorop en de schijveneg erachter. Dan krijg je mooi fijn spul, dat mengen we wat en ploegen het – zonder voorscharen – zodat het over de hele bouwvoor komt te liggen.”
“De plant wordt in stukken gesneden waardoor het beter verteert”
Jensma behaalt daar al meerdere seizoenen goede resultaten mee. Ook deze zomer – tijdens de grote droogte – zag hij dat zijn methode werkt: “We hadden deze zomer ook minder last van de droogte en dat geeft aan dat de bodem in goede conditie is. Ik ben net zo zuinig op de bodem, als op mijn vrouw. Dat de bodemconditie zo goed is, dat hij zelfs extreme droogte aankan, is in mijn visie mede te danken aan de Greencutter: dat is een mooi hulpmiddel om mijn bodemstructuur te verbeteren. De plant wordt in stukken gesneden, waardoor het beter verteert en dus meer effect heeft. Het gebruik van de Greencutter is voor ons een belangrijke, onmisbare schakel. In een goed ontwikkelde groenbemestersteelt moet je ook zorgen voor een goede vernietiging. En dan is dit volgens mij dé manier.”
“We kijken niet naar de kalender, maar naar de bodem”
Collega akkerbouwers kwamen in het begin bij Jensma langs om te vragen wat er misgegaan was bij het ploegen. “Ik hoorde regelmatig mensen zeggen: die Klaas-Jan maakt er een bende van, zijn geploegde land ligt helemaal niet netjes. Maar dat is dus bewust gedaan, omdat het dan beter verteert. Het werkt sneller dan klepelen, dus we besparen ook nog een hoop tijd. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je de groenbemester goed door de bouwvoor werkt dat voor de nateelt beter is. De grond gaat duidelijk vooruit qua organische stofgehalte en structuur. We maken de groenbemester ook niet kapot als het te nat is. Vorig jaar hebben we alles pas kapotgemaakt toen we begonnen met ploegen en dat was vanwege de nattigheid pas toen het al vorstig was. Wij kijken niet naar de kalender, maar naar de bodem: je moet de groenbemester kapotmaken als je aan de grondbewerking toe bent en niet alvast beginnen als het eigenlijk nog te nat is.”
Namaakmodellen
Inmiddels zijn er meerdere kopieën op de markt, er zijn zelfs bedrijven die een vergelijkbare machine onder dezelfde naam uitbrengen: “Voor de mensen die de ‘verkeerde’ Greencutter hebben gekocht is dat heel vervelend, want die werken niet goed. De meeste hebben een veel te grote trommel. De omtreksnelheid van de trommel is dan te laag, waardoor de groenbemester niet mooi gekneusd wordt. De trommel van de Greencutter neemt door de snelheid – en omvang van de trommel – alles nog een keer mee. Ik heb de kopieën niet in het echt zien werken, maar de meest gehoorde klacht is dat ze het niet goed verkleinen. Dat komt mede door die trommel. Op zich is het natuurlijk wel positief dat er zoveel machinebouwers zijn die het proberen na te maken, want kennelijk hebben wij iets bedacht dat heel goed werkt en waar veel vraag naar is.”
De machine heeft een werkbreedte van circa drie meter en de diameter – buiten de kammen – is zeshonderd millimeter. Door de kleinere roldiameter ligt de omtreksnelheid van de Greencutter hoog, hierdoor is een hoge rijsnelheid van de tractor niet noodzakelijk. Het grootste voordeel van een kleinere roldiameter is, het gewas wordt deels nogmaals meegenomen over de rol heen en nogmaals extra gesneden. Er is ook geen aftakasaandrijving nodig. De Greencutter was dan ook in no-time uitverkocht: “Dat is voor mij de ultieme bevestiging dat het een goed idee is. We dachten eerst dat vijf machines het maximale zou zijn, maar er lopen er inmiddels al meer dan vijftig.”
‘Uitvinder’
Afgelopen winter heeft Jensma samen met zijn medewerker Arjan Minnema ook een nieuwe sorteermachine uitgedacht voor de aardappelverweking. Daarmee kan hij straks tijdens het sorteren meerdere maten of rassen tegelijk uitlezen. “Ook kan deze machine alle verpakkingen aan. In samenwerking met Bijlsma Hercules is daar een compacte sorteermachine uit ontstaan. Niet dat ik een uitvinder of ontdekker ben, maar ik ben een boer die weet wat hij wil. Als datgene er niet is, dan zorg ik dat het er alsnog komt. Gelukkig zijn bedrijven als Veenma Dokkum bereid om mensen zoals mij daarbij te helpen. Maar laat één ding duidelijk zijn: de woorden ‘kan niet’ komen in mijn woordenboek niet voor. Als ik iets wil, dan komt het er vaak ook. Al blijft natuurlijk de portemonnee de echte baas.”
Er zijn veel kopieën van de Greencutter op de markt, maar volgens Jensma wordt door gebruik van een te grote trommel de groenbemester daarmee niet mooi gekneusd
Meer informatie?
Klik hier voor de Veenma Mechanisatie pagina voor meer informatie over deze Greencutter of kijk onderstaand filmpje!
Johannes Pel – Veenma Mechanisatie Dokkum
Tel. 06 – 1357 1718
E-mail: info@veenma.nl
Website: www.veenma.nl