In de rubriek ‘zeven vragen aan’ geven we het woord aan Romain Cools, algemeen voorzitter van de Europese indoorbeurs voor de aardappel- en groentesector genaamd Interpom. Van 25 tot 27 november vindt de 19e editie van deze vakbeurs plaats in Kortrijk (België). We blikken vooruit met Romain Cools en Belgapom, de beroepsvereniging die de Interpom | Primeurs 2018 mede organiseert.
Vraag 1
1.) Welk thema staat centraal tijdens de 19e editie van de interpom?
Natuurlijk is en blijft Interpom Primeurs de internationale vakbeurs voor de aardappel- en groentesector, waarbij tal van nieuwigheden zullen worden voorgesteld door de meer dan 300 standhouders. De beurs is dé ontmoetingsplaats voor de ganse aardappelketen en dus zal dit jaar ongetwijfeld teruggekeken worden naar de extreem droge en warme zomer en de effecten ervan op de internationale markten.
Het centrale thema van de beurs is de vraag ‘Stel je een wereld voor zonder aardappelen’. Deze wereldwijde campagne van het Internationaal Aardappelcentrum (CIP) in Lima, Peru werd voorgesteld tijdens het World Potato Congress (WPC) in Cuzco, Peru eind mei en kent op Interpom Primeurs een kick off. Doel is de aandacht te vestigen op deze evidente knol en het feit dat een ganse waardeketen hiervan het gevolg is. Voor de Belgische aardappelsector is het ook uitkijken naar de Brancheorganisatie aardappelen, die tijdens Interpom Primeurs zich voor het eerst aan het grote publiek zal presenteren.
VRAAG 2
2.) Hoe heeft de organisatie ingespeeld op actuele vraagstukken?
Het thema ‘duurzaamheid’ stond reeds centraal tijdens de editie 2014 van Interpom Primeurs. Dit thema werd overgenomen door tal van operatoren in de keten en komt dan ook terug in de gepresenteerde diensten, goederen en machines in de standen. Natuurlijk zal de huidige zomer ook leiden tot een debat hoe op de gevolgen van de klimaatverandering door de sector kan
ingegaan worden. Sinds de editie van 2016 wordt er gebruikgemaakt van een seminarruimte centraal in hal zes. Tijdens de walk-in seminars op de drie dagen van Interpom Primeurs zullen innovaties op diverse terreinen in het Nederlands, Frans en Engels toegelicht worden. Deze korte seminars behandelen tal van actuele onderwerpen, die zowel op de website als op de schermen van de beurs aangekondigd worden. Landbouwjournalist Jacques Van Outryve begeleidt deze sessies, die ook het voordeel hebben dat beursbezoekers zowel de beurs kunnen bezoeken als kort dieper ingaan op nieuwe trends in de sector.
Vraag 3
3.) Door welke teelt- of veredelingsvraagstukken is het thema voor de komende editie ingegeven?
Interpom Primeurs is een ‘verticale beurs’, en gaat dus doorheen de ganse aardappelketen. Teelt is een belangrijk onderdeel, maar ook andere thema’s komen aan bod. Naast de input door de deelnemende bedrijven en enkele seminars zal de aandacht op de walk-in seminars in hal zes verdeeld worden onder de volgende thema’s: CIPC en alternatieve kiemremming, Alternaria, Smart digital farming, remote sensing, crispr techniek, maar ook Brexit en de vetzuursamenstelling in friet zullen in het Engels, Frans en Nederlands toegelicht worden.
Vraag 4
4.) De term precisielandbouw wordt steeds meer een containerbegrip, gaat dit de komende tijd concreter worden, in de zin dat telers in de teelt duidelijke handvatten gaan krijgen die gaan zorgen voor een kwalitatief betere obrengst per hectare?
We merken dat er tal van projecten opgezet worden, soms vanuit wetenschappelijke hoek, maar ook vaak vanuit machinefabrikanten. Het potentieel van precisielandbouw (het centraal thema van Interpom Primeurs in 2016) is enorm en wellicht zal dit ook geïllustreerd worden in diverse stands op de beurs in november. Maar persoonlijk denk ik dat er nog meer coördinatie nodig is tussen verschillende schakels in de keten om de techniek te optimaliseren. Dit is de grote uitdaging de komende jaren. Vandaar ook dat dit thema op de agenda staat van de Belgische brancheorganisatie aardappelen. Het is daarbij de vraag hoever de diverse projecten in elkaar geschoven kunnen worden, zonder dat de concurrentie wordt aangetast. Dat is de grote uitdaging.
Vraag 5
5.) Wat zijn de grootste veranderingen in de akkerbouwsector (in Nederland & België) ten opzichte van de ontwikkeling die centraal stonden tijdens de editie 2016?
De invloed van de klimaatsverandering en de noodzaak tot een nieuw waterbeleid zullen wellicht aan de basis liggen van het akkerbouwbeleid van morgen. Mensen vergeten
dat ook vorig seizoen er paniek was na de droogte in juni en de ideale groeiomstandigheden van de zomer – die hebben geleid tot een recordopbrengst – hebben het probleem wat verdoezeld, maar de huidige zomer heeft aangetoond dat we echt wel verder in de toekomst moeten kijken. Droogteresistente rassen, mogelijkheid tot irrigeren, het zijn slechts enkele van de aan te pakken thema’s die hieraan verbonden zijn. Nieuwe technologieën die in de editie 2016 aan bod kwamen als precisielandbouw en remote sensing kunnen hiertoe zeker bijdragen. Maar ook de overheid heeft een belangrijke rol te vertolken in deze, wellicht ook om een brede weersverzekering haalbaar te maken voor de telers.
Vraag 6
6.) De opkomst van de biologische akkerbouw brengt ook uitdagingen in de vermarkting met zich mee. Kunnen bezoekers hierover het licht opdoen tijdens de interpom?
Tal van standhouders – zeker in onderzoek en de handel (verpakkers) en industrie – hebben de voorbije jaren ingezet op de bioteelt en -markt. Maar ook de landbouworganisaties hebben zich verder gespecialiseerd in dit segment. Telers en operatoren die verder willen gaan in bioproductie vinden ook op Interpom Primeurs hun gading. Al moet gezegd worden dat er vooral wordt ingezet op de verduurzaming van de conventionele teelt, immers dit blijft het belangrijkste deel van de productie en vermarkting uitmaken.
Vraag 7
7.) Welke innnovaties die tijdens de Interpom gepresenteerd worden gaan we volgend jaar al terugzien op de Nederlandse Akkers?
Momenteel loopt een rondvraag bij de standhouders op dit vlak en de komende weken zal het secretariaat van Interpom Primeurs via de media volop aandacht besteden aan de innovaties die op de beurs worden gepresenteerd. Elke editie blijkt opnieuw hoezeer standhouders uit gans Europa hun best doen om ter gelegenheid van deze Europese vakbeurs voor de aardappelen en groenten grote en kleine innovaties voor te stellen aan het publiek. En dit vormt mede het succes van deze beurs.
Bron: Akkerbouwkrant, 05-10-2018