Afgelopen woensdag is bij Akkerbouwbedrijf Vedelaar in Nagele de vijfde Velddag peen gehouden. Naast een brede standhoudermarkt, (biologische) schoffelmachines en een blinde smaaktest van vijf verschillende peenrassen konden bezoekers ook het veld in om rassendemo’s te bekijken. Johan Wanders is namens Delphy betrokken bij de onderzoeken rondom het gewas peen en vanuit die functie ook aanwezig bij de Velddag peen.
Wanders is zeer tevreden over het aantal bezoekers van deze jubileumeditie: “De oogstomstandigheden zijn goed, dus er zijn veel mensen die er even een paar uurtjes tussenuit kunnen voor een bezoekje aan de peendag.” Er viel dan ook genoeg te zien in Nagele. Met name bij de rassendemo’s in het veld. Wanders: “Er ligt een uitgebreide demo van Koppert gericht op het langer bewaren van de peen door zwarte vlekkenziekte te bestrijden vanuit een speciale zaaizaadontsmetting. Vorig jaar zijn de eerste testen uitgevoerd en het blijkt nu dat het werkt. Ook hebben we dit jaar een bemestingsproef met plantversterkers, waarin vijf verschillende aanbieders in drie herhalingen praktijkervaringen opdoen.”
Nu al oogstrijp
Volgens Wanders is veel peen nu al oogstrijp en ook dat heeft weer te maken met de droogte in de afgelopen zomer en de droge periode waarin we nu zitten. En ook dat heeft weer consequenties op de bewaarcyclus: “De peen begint al mooi af te stompen. Maar als je niet te veel kosten wil maken aan het inkoelen, dan moet je nog even wachten tot het kouder wordt. Maar het is vooral zaak om daarin de juiste balans te zoeken: niet te vroeg in verband met koelingskosten en niet te laat in verband met de ontwikkeling van het gewas.”
Geen regen
Wanders vervolgt: “Het is natuurlijk een heel bijzondere zomer geweest: eerst ontzettend nat en daarna droog. We hebben ook hier wat problemen gehad om de peen boven te krijgen. We hadden speciaal zaaizaad nodig en dat duurt altijd iets langer voordat zoiets geleverd wordt. Tegen de tijd dat we konden zaaien was de droogte al ingevallen. Als de peen boven komt, moet je ontzettend uitkijken met beregenen, want de net opgekomen peenplant beregen je snel kapot. Steeds werd er gezegd dat er wel wat regen zou komen, maar achteraf weten we nu dat die neerslag nooit gekomen is.”
“Mooi plantverdeling en sortering”
Terugkijkend op het groeiseizoen vallen de effecten van die droogte al bij al nog mee, zo concludeert Wanders uitkijkend over de peenakkers van Maatschap Vedelaar in Nagele: “Achteraf hadden we de proeven veel eerder moeten beregenen. Uiteindelijk is de opkomst niet geweldig geweest, maar peen zoekt zijn vocht wel op en kan door de goede beworteling lang doorgroeien. Dit heeft gezorgd voor een mooie plantverdeling waardoor de sortering van de peen helemaal niet tegenvalt.”
Nederland doet het Europees gezien goed
Ook qua prijs en afzet begint het peenseizoen goed, zeker vergeleken met bijvoorbeeld uien: “Er wordt nu al peen geoogst, omdat er nu al afzet is. Akkerbouwers die aan supermarkten leveren oogsten sowieso vroeg, vanwege de directe verkoop. Maar het is voor internationale begrippen zeker een goed peenjaar in Nederland. Ik zit ook in een Noordwest Europese peenclub en overal in Noordwest Europa is de peenopbrengst slecht. Ik denk dat wij hier in de Noordoostpolder best goede opbrengsten hebben. In Zuidwest Nederland zijn de opbrengsten, bijvoorbeeld in uien, heel slecht. Omdat daar weinig peen wordt geteeld hebben die slechte opbrengsten geen effect op de nationale peenopbrengst van dit teeltjaar.”