Paul Bruynen uit het Limburgse Kessel heeft samen met zijn vrouw een maatschap, waarin hoofdzakelijk de akkerbouwmatige activiteiten zijn opgenomen. Naast de akkerbouwteelten wordt een deel van de activiteiten ook in de rabarberteelt gestopt. Het bedrijf zit al jarenlang op dezelfde locatie en de huidige eigenaren zijn de derde generatie.
Paul en zijn vrouw hebben samen twee kinderen (dochter en zoon) die beiden ook agrarische studies volgen, dus er zit (wellicht) een vierde generatie aan te komen. Voor het gezin is een stukje zekerheid erg belangrijk, vandaar dat de afzet van de aardappelen is ondergebracht bij telersorganisatie Nedato.
Het volledige bouwplan bestaat uit een kwart suikerbieten, een deel voor erwten en gronduitwisseling voor een gezonde vruchtwisseling. Het laatste kwart is gereserveerd voor de teelt van aardappelen. Bruynen: “We kijken bij de samenstelling van het bouwplan niet naar de prijzen, maar naar het effect op de bodemvruchtbaarheid.”
Flex-systeem
De afzet van aardappelen heeft Bruynen sinds 2011 ondergebracht in het Flex-systeem van Nedato. De verdeling tussen vrije teelt en contractteelt is al die jaren al gelijk en dat is niet voor niets: “We leveren een derde af tegen vaste prijzen, een derde in de pool en een derde via de beursprijzen. Dit jaar is de markt anders dan voorgaande jaren, maar dat heeft geen invloed op onze visie. We baseren die op de aardappelprijzen van de afgelopen vijf jaar.”
Grillig
Bruynen koos bewust voor het Flex-systeem, omdat die optie hem de meeste bedrijfszekerheid oplevert. “De prijszetting in de akkerbouw is de laatste jaren net zo grillig als het weer. Een beetje vastigheid op mijn bedrijf is dan ook erg belangrijk. Ik let daarbij niet op pieken in de markt. We zouden nu misschien dertig cent kunnen krijgen, terwijl de contractprijs lager is. Maar zo redeneren wij hier niet: vorig jaar was het namelijk precies omgekeerd.”
In januari bepalen Nedato-adviseur Patrick Heijnen en akkerbouwer Paul Bruynen de afzetstrategie voor het komende seizoen, waarbij voor de familie Bruynen elk jaar wordt gekeken naar een verdeling met zoveel mogelijk risicospreiding
“We kijken naar het niveau van de percelen en de rassen die goed in de markt liggen”
Om toch een beetje grip te houden op de actuele ontwikkelingen wordt Maatschap Bruynen regelmatig bezocht door Nedato-adviseur Patrick Heijnen. Aan het begin van elk kalenderjaar wordt de afzetstrategie doorgenomen om een stukje risicospreiding te waarborgen. “We kijken naar het niveau van de percelen, welke rassen er goed in de markt liggen en aan de hand daarvan bepalen we samen welke strategie het beste bij onze situatie past.”
Bruynen heeft dit seizoen gekozen voor het ras Fontane, omdat deze goed groeit op de Limburgse zandgronden en de vraag naar dit ras groot is
Betalingszekerheid
Bruynen heeft nu al een goed beeld van de strategie die ze volgend jaar gaan hanteren, omdat hij jaarlijks de ontwikkelingen volgt ziet de akkerbouwer nu al bepaalde trends. “Regeren is vooruitzien en zeker met de huurpercelen waarmee wij werken moet je ruim van tevoren al weten welke kant je op wilt. De problemen zijn hier in het Limburgse niet anders dan in andere akkerbouwgebieden, dus ook bij ons is er veel aandacht voor het voorkomen en bestrijding van de vrijlevende aaltjes. Bij alle teelttechnische besluiten wordt er gedacht in rendement en niet in hectares. Opbrengsten zijn belangrijk, maar nog belangrijker is de kwaliteit die we leveren aan Nedato. Zij zorgen ervoor dat we een stukje betalingszekerheid hebben en die samenwerking bevalt ons uitermate goed.”
Lees het hele verhaal van Maatschap Bruynen in de Akkerbouwkrant van 23 november
Meer informatie
Wilt u meer informatie? Klik dan hier voor de website van Nedato.
Wilt u informatie aanvragen? Dat kan via deze link.