Enkele weken geleden schreven we nog ‘Zomer in oktober’, maar volgende week al lijken winterse omstandigheden zich voor te gaan doen. Gezien de weersvoorspelling is het advies om de bieten nu zo spoedig mogelijk te rooien.
Volgende week wordt meerdere nachten vorst voorspeld en dat is een flink risico voor bieten die dan nog in de grond staan. Bovendien staan op veel percelen de bieten relatief hoog boven de grond en is er weinig blad zodat de gevoeligheid voor vorst ook nog groter is.
Gemiddelde wortelopbrengst
We verwachten een gemiddelde wortelopbrengst van 77 ton per hectare. Door deze lagere opbrengst is de verwachte campagnelengte flink korter dan de aanvankelijk planning. De einddatum van de campagne wordt nu op 7 januari voorzien. Dat is ruim 2 weken eerder dan gepland. Dit betekent ook dat de afhaalschema’s wijzigen. De zogenaamde gereedligdatum komt steeds eerder te liggen. Gedeeltelijk zijn telers daarover al geïnformeerd. Binnenkort zullen de telers daar nogmaals over geïnformeerd worden.
Nu bieten rooien!
Naast de vorstrisico’s is het ook aan te bevelen om de bieten nu te rooien. De oogstomstandigheden zijn gunstig en de bewaarduur is maximaal slechts nog 7 weken. Daarnaast zal de temperatuur van de bieten bij de oogst en aanleg van de hoop ook laag zijn. Dit levert doorgaans lagere bewaarverliezen op.
Het suikergehalte blijft hoog, afgelopen week gemiddeld 17,8%. De verwachting van het campagnegemiddelde is 17,4%. De tarra was vorige week gemiddeld 8,6%. Het campagnegemiddelde wordt geschat op 7,8% tarra.
Bron: Cosun, 15-11-2018