Geert (52) en Adriaan (54) Sandee hebben samen een akkerbouwbedrijf van 155 hectare in het Groningse plaatsje Meeden. Iets meer dan honderd hectare is bestemd voor graanteelt. Op de overige percelen worden bieten en fabrieksaardappelen geteeld. De broers zijn de derde generatie die het bedrijf leiden. Begin dit jaar werd besloten om twee nieuwe graansilo’s te bouwen met een totale capaciteit van 450 ton. Eén silo werd in overleg met graantechniek en -opslagspecialist Jansen&Heuning uitgevoerd met een roerinstallatie voor het drogen van graan. Het vullen en legen van de buitensilo’s gaat met een snelheid van ruim zestig ton per uur. Geert Sandee: “We zijn honderd procent tevreden.”
Het bedrijf was tot dit jaar voorzien van binnensilo’s. Adriaan Sandee: “En daar waren we een klein beetje klaar mee. Een hoop stof, te bewerkelijk en het neemt een hoop ruimte in beslag. Nu benutten we die ruimte voor de opslag van machines.”
“Flexibiliteit om zowel tarwe als gerst op te slaan”
De bouwplannen werden in november 2017 vastgesteld. Jansen&Heuning adviseur Bart Klimp werd ingeschakeld om de situatie te bespreken en de opslagcapaciteit te bepalen. “Het was meteen duidelijk dat het twee silo’s moesten worden. In eerste instantie was het plan om beide silo’s met roerinstallatie uit te voeren, maar omdat ze hier de mogelijkheid willen openhouden om tarwe en gerst op te slaan, is er dus besloten om één silo van een roerinstallatie te voorzien. Zo blijven ze flexibel en mocht er in de toekomst toch een tweede nodig zijn om goed te kunnen drogen, dan kan dat altijd nog ingepast worden”, aldus Klimp.
In een buitensilo met roerinstallatie is het mogelijk nat graan gecontroleerd terug te drogen naar 15% en voor lange tijd te bewaren. Het roersysteem in een graansilo bestaat uit één of meerdere verticale vijzels aan een roer-arm. Deze arm hangt bovenin de silo en rijdt over een rail, die aan de wand gemonteerd is.
Vulinstallatie
Naast een discussie over de roerinstallatie werd er in het voortraject ook nog gesproken over de optie om te kiezen voor veertig ton per uur vullen en legen. Klimp: “We hebben het verschil laten zien tussen de capaciteit bij veertig en bij zestig ton. Achteraf zijn ze bij Maatschap Sandee blij dat er gekozen is voor zestig ton per uur. De prijsverhouding van de vulinstallatie wordt bij een kleine capaciteit steeds groter. Bij deze twee silo’s met maar 450 ton is dan de vul- en afleversnelheid wel een bespreekpunt. Maar snel vullen en afleveren is ook gewoon heel belangrijk en daarom is hier toch gekozen voor de hoge vul- en lossnelheid. Dat geldt ook voor het besturingssysteem met touchscreen, waar ook gekozen is voor de luxe uitvoering zodat de klant volledig ontzorgd wordt.”
Jansen Heuning heeft de bouw van de besturingssystemen in eigen beheer. Klimp: “We kunnen volledig naar wens van de klant bouwen en ook bij eventuele storingen hebben we alles zelf in de hand.”
Tijdsplanning
De gemeente werkte goed mee en verstrekte vrij snel de benodigde vergunningen. Een team van Poolse werknemers zorgden ervoor dat alles goed en op tijd gebouwd werd. Het werd nog even spannend toen bij een ander project de fundering nog niet af was, maar ook dat kwam helemaal goed waardoor de tijdsplanning boven verwachting snel verliep. Geert Sandee: “Qua taal is het niet altijd even handig om met Polen te werken, maar een betere arbeidsmentaliteit kan je je niet wensen. Polen zijn echt hele harde werkers. Daar neem ik mijn muts voor af.”
“Hele positieve ervaringen”
In de zomer zijn de silo’s een paar keer getest en inmiddels zitten de silo’s vol met de oogst van 2018. Adriaan Sandee is in zijn nopjes met de nieuwe opslagsituatie op zijn bedrijf: “De ervaringen zijn heel positief en het systeem is tot nu toe honderd procent storingsvrij. Wat wil je nog meer?”, lacht hij breeduit. “We zijn gewoon heel blij dat we nu een buitensilo hebben waardoor we bij het vullen en lossen geen last meer hebben van stof. En dat is heerlijk.” Adriaan Sandee vult hem aan: “Het gemak van buitensilo’s is zo groot, dat ik collega-akkerbouwers wel zou adviseren om ook voor buitensilo’s te kiezen.”
De BIN200W buitensilo’s met v.l.n.r. Jansen&Heuning adviseur Bart Klimp en akkerbouwers Geert en Adriaan Sandee
Ook zijn Adriaan en Geert blij met de technische mogelijkheden van de nieuwe silo’s die goed vol zitten. “De oogst verliep vlekkeloos en de opbrengsten zijn niet slecht. Droogte is niet voor alle gewassen goed, maar voor graan is droog en warm weer juist wel goed.”
Betrouwbaarheid, herkenbaarheid en kwaliteit
Geert Sandee is niet iemand die snel iets uit handen geeft, maar vertrouwde de bouw van de buitensilo’s volledig toe aan de experts: “Jansen&Heuning is een bedrijf dat van oudsher al in het noorden actief is en heeft een goede naam. De vertegenwoordigers spreken de boerentaal en dat vinden wij erg belangrijk. Tien jaar geleden hebben we een ‘binnen vak’ gebouwd in samenwerking met Jansen&Heuning. Toen waren de ervaringen ook al goed, dus hebben we nu besloten om ook weer met dit bedrijf samen te gaan werken. Waarom zou je met een Duits bedrijf in zee gaan, terwijl we dit bedrijf goed kennen. We hebben gekozen voor betrouwbaarheid, herkenbaarheid en de kwaliteit waar Jansen&Heuning voor staat.”
Technische informatie
Kernpunten drogen in een buitensilo:
- Droog het product zo snel mogelijk na de oogst.
- Droog met de juiste lucht (RV en temperatuur) zonder te veel terug te koelen.
- Gebruik een kachel bij slechte omstandigheden en warm de lucht ca. 5-8 graden op.
- Controleer regelmatig de producttemperatuur en het vochtgehalte.
Kernpunten koelen/bewaren in een buitensilo:
- Start na het droogproces zo snel mogelijk met koelen (met het koelen droogt het graan ook nog enkele tienden van procenten).
- Ventileer de zonnewarmte er snel uit, als het graan droog geoogst is.
- Koel met lucht die minimaal 4-5 graden kouder is dan het product.
- Belucht het graan in het begin vaker om sneller op de juiste temperatuur te komen.
- Houdt rekening met de gemiddelde temperatuur in de periode; koel het graan qua temperatuur mee met het seizoen. Dit voorkomt condensvorming aan het dak van de silo.
- Controleer de temperatuur en het temperatuursverloop regelmatig.
Wij adviseren onderstaande graantemperaturen in de maanden augustus – april:
- augustus: 19 oC
- september: 18 oC
- oktober: 14 oC
- november: 10 oC
- december: 7 oC
- januari: 6 oC
- februari: 6 oC
- maart: 9 oC
- april: 13 oC
Meer informatie?
Klik op onderstaande button voor meer informatie!