Een opvallende nieuwkomer tijdens de 19e Interpom vakbeurs is Vegniek. De machinebouwer begon ruim vijf jaar geleden toen eigenaar Erik van der Vegt besloot voor zichzelf te beginnen. Het bedrijf maakte naam met een vooroverkantelaar en timmert hard aan de weg met zijn grondbewerkingsmachines die in samenwerking met Landbouwmechanisatiebedrijf Naaktgeboren in de markt zijn gezet. Van der Vegt mikt met zijn productgamma vooral op het leveren van ultieme kwaliteit, oog voor detail en maatwerk.
Het unieke aan de vooroverkantelaar is dat er geen draaipunten naast de kist zitten, waardoor het gemakkelijker is om kisten naast elkaar te zetten. Van der Vegt: “Daarnaast is hij heel kort aangebouwd, waardoor de restcapaciteit van de heftruck fors hoger is, vergeleken met andere vooroverkantelaars. Bij andere vooroverkantelaars zijn vaak twee heftrucks nodig: één om de kist te legen en een andere om hem weg te zetten. Doordat onze machine circa dertig centimeter korter is qua aanbouw is het zelfs mogelijk om twee volle kisten te transporteren. De bovenklem kan ver achterover, waardoor meerdere lege kisten getransporteerd kunnen worden.”
“Valschade beperken”
Het concept – dat Vegniek zelf bedacht – heeft in beginsel natuurlijk al een groot voordeel dat het product over de volledige breedte van de kist verspreid wordt. “Met de vooroverkantelaar is heel goed de valhoogte in te stellen doordat de hefmast omhoog en naar beneden kan bewegen. Hierdoor kunnen de aardappelen, wortelen of andere producten zeer precies en nauwkeurig ‘als appelen’ worden neergelegd en wordt de valschade tot een minimum beperkt.”
Het legen van kisten kan nu uiterst efficiënt met hoge capaciteit zonder productbeschadigingen gebeuren.
Ketting
De vooroverkantelaar van Vegniek is extra speciaal vanwege de kettingconstructie, een methode waar Vegniek een patent op heeft. “Daardoor is het mogelijk om heel compact en licht te bouwen. We gebruiken een hele sterke ketting, die ook op een zes tons heftruck zit. Het is een totaal ander concept, maar wel loeisterk.”
Snel aan te bouwen
Van der Vegt vervolgt: “De vooroverkantelaar past op iedere heftruck en is binnen vijf minuten aan en af te koppelen. De machine wordt gemonteerd aan het vorkenbord van de heftruck en heeft slechts één dubbelwerkende hydraulische aansluiting nodig. Ook als de vooroverkantelaar gemonteerd is, blijft de heftruck bruikbaar voor allerlei andere klussen.”
Gehele seizoen bruikbaar
Eén van de andere belangrijkste voordelen van de vooroverkantelaar is dat de machine het hele seizoen door gebruikt kan worden: “Mijn klanten gebruiken hem in de winter in de schuur en met poten hangen ze hem aan de hefmast, voorlader of verreiker. De machine is daardoor veel breder te gebruiken waardoor de investering zichzelf nog sneller terugbetaalt”, licht Van der Vegt toe.
Valbreker en bigbagvuller
Vegniek blijft innoveren. Zo lopen er verschillende trajecten om het productgamma nog verder uit te breiden en er zijn al twee nieuwigheidjes toegevoegd aan de kantelaar: “We introduceren een valbreker en een bigbag-vuller. Door een valbreker te monteren kunnen bijvoorbeeld aardappelen overgestort worden van kist naar kist. Dat kan een alternatief zijn voor het roteren van kisten. Ook is het vanaf nu mogelijk om heel eenvoudig een bigbag te vullen vanuit een kist. Ook is er inmiddels een kleinere vooroverkantelaar ontwikkeld speciaal voor de bollenteelt waar kleinere kisten gebruikt worden.”
De Bigbagvuller maakt het mogelijk om heel eenvoudig een bigbag te vullen vanuit een kist.
Vegniek Grondbewerking
De Hunter 600 is uniek vanwege de zes meter werkbreedte en drie meter transportbreedte.
Hunter 600
Naast de vooroverkantelaar ontwikkelt Vegniek ook grondbewerkingsmachines ‘die er nog niet zijn’. En ook dat gebeurt in de werkplaats in Luttelgeest en vaak op basis van de vragen vanuit het veld. Van der Vegt: “We zijn begonnen met de Hunter 600: een ondergrondwoeler gebouwd in een v-vorm. Deze machine is uniek vanwege de werkbreedte: zes meter werkbreedte en drie meter transportbreedte. De grotere trekkers op de akkerbouwbedrijven kunnen daarmee goed uit de voeten. Het grote voordeel hiervan is, dat deze machine met zijn werkbreedte ook bij lagere rijsnelheden een hoge capaciteit heeft.”
De CombiMaster zorgt voor een grover zaaibed.
CombiMaster
Als tweede machine ontwikkelde Vegniek in samenwerking met Landbouwmechanisatiebedrijf Naaktgeboren de CombiMaster, voor een grovere zaaibedbereiding. “Ook die is ontstaan nadat een klant van ons langskwam met vragen over het zaaibed na het zaaien. Als het zaaibed te fijn is en er daarna een bui over het land komt, dan verslempt de grond. De CombiMaster is een ondergrondwoeler en zaaibedbereiding in één machine en is leverbaar met twee typen hefinrichtingen: een standaard mechanische zaaimachine met driepunt-aansluiting en een hefinrichting voor een Kverneland DA zaaimachine.”
MultiMaster
Voortvloeiend uit het succes van de CombiMaster is de MultiMaster ontstaan, ook weer nadat er vragen vanuit het veld kwamen. “Steeds meer telers willen direct na de oogst de groenbemester inzaaien. Als dat goed gebeurt, bevordert dat ook de kwaliteit van de grond. Deze multifunctionele machine maakt het mogelijk om in één werkgang de bodem te beluchten, cultiveren en in te zaaien. Ook zijn de componenten simpel los te koppelen en afzonderlijk van elkaar te gebruiken. De ondergrondwoeler is eenvoudig uit te bouwen en te gebruiken als beluchter met een werkbreedte van zes meter. Vervolgens kan de bok met zaadtank aan de MultiMaster 450 cultivator gemonteerd worden, waardoor er in één werkgang gecultiveerd en gezaaid kan worden. De MultiMaster is uit te voeren met verschillende Kverneland beitels. Door gebruik te maken van een knock-on systeem kan er heel snel van beitel gewisseld worden. De machine is vooral gebruikt voor het bewerken van aardappel- en uienland, maar er zijn ook testen gedaan op de tarwestoppel. En dat werkt ook heel goed: beluchten, cultiveren en meteen over de stoppel inzaaien.”
De MultiMaster is voor telers die zoeken naar extra grondbewerkingscapaciteit
“In een werkgang beluchten én een goed zaaibed maken”
De MultiMaster heeft dit seizoen zijn eerste meters gedraaid en de ervaringen zijn heel positief. “De eerste honderdvijftig hectare zijn inmiddels afgerond, hier rondom Luttelgeest. En dat geeft ons goede motivatie om hiermee door te gaan. Iedereen is zoekende naar extra grondbewerkingscapaciteit en wij hebben met deze drie machines een concept in handen dat een oplossing biedt om in één werkgang te beluchten, een goed zaaibed te creëren en meteen in te zaaien.”
Duurzaam
Van der Vegt vervolgt: “Onze oorspronkelijke doelstelling om machines te bouwen die er nog niet zijn, staat nog steeds overeind. Omdat we dichtbij de telers staan, blijven we innovatief werken en openstaan voor vraagstukken vanuit het veld. En daar bouwen we goede machines voor die duurzaam zijn en de akkerbouwer daadwerkelijk helpt om zijn werk beter uit te voeren en het rendement van de bodem te verhogen. Juist na de droogte van dit jaar is het besef dat beter zaaien (van groenbemesters) hand in hand gaat met het verbeteren van de bodem.”
Interpom ambities
Vegniek wil de komende jaren vooral naamsbekendheid genereren en van daaruit gestaag doorgroeien naar een stabiele partner voor de akkerbouwsector. Daarom opent het bedrijf volgend jaar een nieuwe productielocatie in Emmeloord. Op de Interpom wil het bedrijf vooral de producten goed neerzetten, het netwerk uitbreiden en akkerbouwers uitleggen dat deze techniek ook iets voor hun akkerbouwbedrijf is: “Iedereen roept altijd dat ze kwaliteit leveren, maar ons doel is om echt oog te hebben voor de eindgebruiker. Kijken of het beter, slimmer en goedkoper kan Meedenken in mogelijkheden en oplossingen vanaf de eerste vraag tot in het veld. Door onze machines te tonen op de Interpom hopen we (ook buitenlandse) telers enthousiast te maken voor onze machines en bedrijfsvisie.”
Iedereen is van harte welkom op de gezamenlijke stand 307 van Vegniek en Naaktgeboren.
Bron: Vegniek, Akkerbouwkrant november editie, 23-11-2018