Pootgoedteler Yme Meirink uit Oosternijkerk en collega Lieuwe Dijkstra uit Anjum werken veel samen. In totaal bewerken de twee mannen tachtig hectare pootgoed, volgens dezelfde visie en met dezelfde passie voor een kwalitatief goed eindproduct.
Een belangrijk onderdeel van die gezamenlijke bedrijfsvisie is het verantwoord en hygiënisch reinigen van kisten. Ingegeven door de strengere wetgeving rondom de reductie van emissie bij was- en spoelwater gingen Meirink en Dijkstra op zoek naar een oplossing om uitspoeling te voorkomen. Al snel kwamen ze uit bij de Monoclean kistenwasser van Veenma uit Dokkum.
Beide akkerbouwers werken er nu één seizoen mee. Drieduizend gereinigde kisten verder zijn de telers: “Uitermate tevreden over het arbeidsgemak en de diepreinigende werking van de kistenwasser”, zo vertelt Meirink.
Ziektekiemen en restanten van gewasbeschermingsmiddelen kunnen voor enorme problemen zorgen. Het tussendoor reinigen van kisten heeft dan ook enorme voordelen, zo ervaart Meirink al na één seizoen: “Hij draait boven verwachting goed. Voorheen deden we het met een hogedrukspuit, dat was een groot waterballet. Nu we met de Monoclean werken, zien we wel dat die methode echt waterverspilling is. Bovendien hoeft er nu maar één persoon met een heftruck bij te blijven, terwijl we dat voorheen met vier man moesten doen. De man die de aan- en afvoer van poters verzorgt, doet ook de kistenreiniging. Als er een keer ergens wat tijd over is, dan gaan we tussendoor wat kisten spoelen. Dat is ideaal en werkt bijzonder efficiënt.”
Hygiëne
Ook over het reinigend vermogen is Meirink erg te spreken, want het laatste wat je als pootgoedteler wil, is insleep van ziektes doordat een kist niet goed schoon is. “Als ik vergelijk met hoe we het voorheen deden, dan ben ik dik tevreden over de reinigingskracht van deze kistenwasser. Nou moet ik er wel bij zeggen dat wij onze kisten al jaarlijks wassen, dat is natuurlijk al een hele winst ten opzichte van akkerbouwbedrijven die dat niet doen. Maar zelfs in onze situatie zien we dat de Monoclean voor een extra schoon en hygiënisch resultaat zorgt.”
Meirink slaat de aardappelen op in zijn eigen bewaarloods bestaande uit drie cellen en bij Maatschap Dijkstra bestaat de bewaarplaats uit twee cellen. “Wij slaan onze eigen aardappelen op en Dijkstra zijn pootgoed, maar verder doen we alles samen.”
“Geen enkele machine vangt het water op”
Ook het besluit om de Monoclean aan te schaffen werd in overleg genomen en werd gestimuleerd omdat de aanschaf onder de MIA-VAMIL regeling valt: “Iedereen wist dat deze wetgeving eraan zat te komen, zowel boeren als machinebouwers. Veenma had al een systeem dat water opvangt en heeft direct handelend opgetreden door deze kistenwasser te bouwen. Mede dankzij die extra ervaring met wateropvang is er in onze ogen momenteel geen enkele wasser die het water beter opvangt dat de Monoclean. Je kan hoog en laag springen, maar er zit middel in het spoelwater en dat mag niet uitspoelen. We zijn dan ook heel blij dat Veenma deze oplossing biedt.”
Begeleiding
Bij de installatie van de Monoclean kistenwasser kregen de Friese akkerbouwers via Gerard Sijtsma (Veenma Dokkum) tekst en uitleg over de werking en bediening. “Je kan direct merken dat er bij Veenma al meer dan dertien jaar ervaring is met deze soorten reinigingsmachines. Ook wij zijn er nu al gewend aan geraakt om de kistenreiniging op deze manier te doen. Het werkt veel prettiger en is zeer eenvoudig in het gebruik. Natuurlijk is het even een flinke investering, maar we verwachten dat de machine zo twintig jaar meegaat en dan is een dergelijke uitgave nog een keer te doen.”
“Hygiëne door tussentijds en regelmatig reinigen sterk verbetert”
Meirink verbaast zich erover dat er nog pootgoedtelers zijn die niet aan kistenreiniging doen: “Door het tussentijds en regelmatig reinigen is de hygiëne een stuk beter geworden. Bijkomend voordeel is dat de kapotte kisten er ook direct tussenuit gevist worden. Als het seizoen begint weet je zeker dat alles er klaar voor staat en dat elke kist goed genoeg is om te gebruiken. De kisten waaraan iets mankeert, zijn gemaakt en alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat wij het heel prettig vinden werken.”
Preventief handelen
Volgens Meirink verdient de Monoclean aardappel-kistenwasser zichzelf al terug vanwege de besparing in mankracht, tijd en zekerheid van goede reiniging, maar het belangrijkste argument is en blijft de risicobeperking op ziektes: “Je kan heel veel risico’s bagatelliseren, door te stellen dat je er toch niets aan kan doen. Maar per definitie kan gesteld worden dat netjes en schoon werken nooit kan zorgen voor extra risico’s.”
Bron: Veenma Monoclean, akkerbouwkrant november editie, 29-11-2018