Donderdag 29 november werd in Tollebeek – aan de rand van vissersdorp Urk – de derde BioTechniekdag gehouden. Dat deze derde editie er kwam was nog een tijdje onzeker, zo vertelt Christoffel den Herder van Delphy. Maar uiteindelijk is deze editie uitgegroeid tot de grootste en meest spraakmakende dag. “Dit succes zorgt er ook voor dat we nu zeker weten dat we hier ook in de komende jaren mee doorgaan”, zo stelt Den Herder de fans van de BioTechniekdag gerust.
En het aantal ‘fans’ is ook dit jaar enorm gegroeid. Direct aan het begin van de ontmoetingsbeurs meldde zich al vele geïnteresseerde akkerbouwers en dealers bij de poorten van de BioTechniekdag 2018. Den Herder: “We hebben nog meer machines dan vorig jaar. Dat heeft ons zelf ook blij verrast. Er zijn veel nieuwe innovaties en merken, zoals de gloednieuwe APV wiedeg, de Kverneland ecoploeg en de HAK I-weeder. Er zijn ook steeds meer merken die hun innovaties speciaal bewaren voor deze dag en dat vinden we natuurlijk heel erg leuk. Zo hebben we dit jaar meer bewaartechniek en rijpadentrekkers dan ooit. En het zijn allemaal innovaties die echt gericht zijn op de biologische teler die hier dus heel veel noviteiten kan bekijken.”
“Kleinschaligheid is onze kracht”
Volgens Den Herder verandert het karakter van de BioTechniekdag ook langzaam maar zeker naar het oorspronkelijke doel van de dag: naast het bekijken van nieuwe technieken kan men elkaar ook ontmoeten en ervaringen uitwisselen. “Dat merken we ook aan de bedrijven die meedoen aan deze dag. Die willen graag met bezoekers in contact komen en de kracht van deze dag is ook juist dat het naast technische innovaties ook een echte ontmoetingsplek is. We willen dan ook niet nog heel veel verder doorgroeien, want de kleinschaligheid is onderdeel van het succes. Het moet geen mega-festijn worden, we willen dat persoonlijke karakter behouden.”
Praktijkprogramma
De BioTechniekdag omvat overigens sowieso meer dan de beursvloer, want voor de buitenlandse gasten wordt de gehele dag een praktijkprogramma gedraaid. “Dit jaar zijn er maar liefst acht verschillende nationaliteiten die we mogen verwelkomen. Die bieden we op de dag voor de beurs en op de dag zelf excursies naar zes landbouwbedrijven in Flevoland. Daar wordt gekeken naar alle facetten van de biologische akkerbouw: van teelttechniek tot bodembewerking en bewaartechniek. In totaal hebben we 65 mensen die excursies aan kunnen bieden. Er waren nog twintig aanmeldingen, maar die hebben we vanwege ruimtegebrek moeten afzeggen. Volgend jaar gaan we proberen dat onderdeel wel uit te breiden.”