De eerste bieten staan alweer boven. Vanaf dat moment kunnen slakken schade gaan veroorzaken. Nu de grond overal vochtig tot nat is, is waakzaamheid gewenst. Dit geldt ook als er komende tijd nog een buitje gaat vallen.
Slakken vreten aan planten in het kiemblad- en tweebladstadium. Hierdoor kunnen ze wegvallen. Soms is de oorzaak van de schade gemakkelijk te vinden als naaktslakken en slijmsporen zichtbaar zijn. Er kunnen ook zeer veel hele kleine slakjes (0,5 cm groot) schade doen die lastig zijn te vinden.
Omstandigheden die aanwezigheid van slakken bevorderen
Vooral op klei- en lösspercelen met een groenbemester, koolzaad, spruiten, graszaad, karwij of luzerne als voorvrucht kunt u slakken verwachten. Overige factoren die de aanwezigheid van slakken bevorderen, zijn een grof zaaibed (foto 1), een hoog gehalte aan organische stof, slootkanten en aangrenzend grasland. Slakkenschade wordt zelden waargenomen op zand- en dalgronden en andere gronden waar in het voorjaar de hoofdgrondbewerking plaats vindt.
Bestrijding van slakken
Als u slakkensporen ziet of slakkenschade waarneemt (foto 2), dan kunt u de schade beperken door slakkenkorrels te strooien.
Er zijn twee soorten slakkenkorrels toegelaten om ze te bestrijden, namelijk korrels met metaldehyde en met ijzer(III)fosfaat.
- Metaldehyde vernietigt de slijmcellen. U kunt 2 tot 5 kg per hectare slakkenkorrels (onder andere Caragoal of Brabant Slakkendood) met een granulaatstrooier toepassen. Metaldehyde mag niet in grondwaterbeschermingsgebieden worden toegepast. Let er op dat dit soort slakkenkorrels niet meer is toegelaten na 31-5-2015.
- IJzer(III)fosfaatkorrels (Derrex of Sluxx) zorgen ervoor dat de slakken in hun schuilplaatsen zich terugtrekken en daar dood gaan. Dien dit middel bij voorkeur in de avonduren toe met een granulaat- of kunstmeststrooier (7 kg/ha).
Als u slakken slechts aan de randen van het perceel waarneemt, dan kunt u overwegen om alleen de randen te behandelen.
Schade door slakken aan jonge kiemplanten. Deze plant zal het overleven, omdat het hart niet is aangetast. Als het hart is aangevreten, dan zal de plant sterven.
Tekst & Beeld: IRS
Meer informatie
IRS
T.: +31 (0)164 274400
E.: info@irs.nl
W.: www.irs.nl