Tijdelijke opslag van graan, zaden en peulvruchten mag niet meer in aardappelbewaringen waarin de afgelopen tien jaar het kiemremmingsmiddel chloorprofam is toegepast.
Dat vermeldt de nieuwe telershandleiding Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK). Dit is de belangrijkste wijziging binnen de VVAK ten opzichte van de VVAK van 2014.
De andere wijzigingen binnen de VVAK zijn dat voortaan de Brancheorganisatie Akkerbouw het certificeringsoverleg en het beheer van de VVAK beheert in plaats van het Productschap Akkerbouw. Natregenen van geoogst product mag voortaan ook voorkomen worden door het onder dak te plaatsen. Bij transport over een nat wegdek moet vervuiling (door opspatten) voorkomen worden. Tot slot mogen bij handmatige oogst van groente geen handschoenen in het product achter blijven.
Afkeur granen
De afgelopen jaren nam de tijdelijke opslag van graan bij akkerbouwers toe. Dit geeft graantelers meer flexibiliteit. Bij mooie dagen kunnen ze dooroogsten, zonder kans op oogstvertraging door filevorming bij graaninnamepunten. De telers storten het graan op het erf of in een schuur. De graancollecteur haalt het graan vervolgens enkele dagen later op. Voordeel voor de graancollecteur is een meer gespreide aanlevering van de graaninname. De meesten telers storten het graan in een veldschuur, maar sommigen deden dat in de aardappelbewaarschuur, ondanks adviezen van de graancollecteurs dat niet te doen.
Afgelopen jaar leidde dat trouwens ook echt eenmaal tot afkeur van een partij tarwe, vertelt Ko Francke, adjunct-directeur van CZAV. Aardappelen mogen 10 ppm chloorprofam bevatten, graan slechts 0,01 ppm, omdat chloorprofam geen toelating heeft in granen. Bij bemonstering bij een graanafnemer bleek een partij graan echter 0,016 ppm chloorprofam te bevatten. Bij track-and-tracing werd dit herleidt naar een graanteler, die zijn graan tijdelijk in een aardappelbewaarschuur had gestort. Francke drukt graantelers daarom ook op het hart graan granen en dergelijke voortaan niet meer te drogen of op te slaan in aardappelbewaringen waar product met chloorprofam is behandeld. Daarmee verlies je de kans op certificering van de VVAK en geeft kans op afkeur van het graan
Meer informatie:
T.: +31 (0) 085 7731945
E.: info@securefeed.eu
W.: www.securefeed.nl
foto: Tobias Akerboom