In cichorei kunnen verschillende insecten de bladeren aantasten. In dit bericht staat een overzicht van de meest voorkomende insecten en wat u er aan kunt doen.
Aardvlooien
Vooral bij droog en schraal weer op percelen met zand of zavel, kunnen aardvlooien kleine gaatjes in de bladeren van jonge planten vreten (foto 1). Dit gebeurt vooral bij kiemplanten en planten in het twee- tot vierbladstadium. Tegen aardvlooien zijn na opkomst geen bestrijdingsmiddelen toegelaten. Het enige wat helpt, is het gebruik van pillenzaad met Poncho Beta. Bij ernstige aantasting moet u oppassen met herbicidenbespuitingen, omdat ze agressiever zullen werken tegen beschadigde cichoreiplanten. Raadpleeg eventueel uw teeltspecialist.
Trips
Tripsen veroorzaken vooral in het kiemblad- en tweebladstadium schade bij droog en zonnig weer. Ook later kunnen ze de cichoreibladeren aantasten. Ze kunnen in grote aantallen in de cichorei voorkomen, voornamelijk met vlas, erwten of uien als voorvrucht. Een zaadbehandeling met Poncho Beta helpt de schade te beperken. Er zijn na opkomst geen middelen toegelaten om tripsen te bestrijden. Pas bij ernstige aantasting op met herbicidenbespuitingen, omdat de schade dan kan verergeren.
Bladluizen
Bladluizen veroorzaken weinig schade aan de cichorei en worden vrij snel door natuurlijke vijanden opgeruimd. De schade beperkt zich tot zuigschade. Door de zuigactiviteiten van de bladluizen, kunnen de bladeren bobbelig worden en verkleuren de bladnerven rood. Bladluizen bevinden zich vaak in het hart van de plant of aan de onderzijde van de bladeren (foto 2). Vanaf half juni gaan de luizen vaak dood, omdat parasitaire schimmels ze overgroeien. Bij zeer grote aantallen bladluizen, kunnen telers het middel Calypso gebruiken om de bladluizen te bestrijden (0,25 l/ha; maximaal twee toepassingen per seizoen).
Meer informatie:
T.: +31 (0) 0165 582 554
E.: info-sensus.agrdienst@sensus.nl
W.: www.cichorei.nl
foto: Niels Epting