Ecologische landbouw is een gelijkwaardig alternatief voor grootschalige voedselproductie, maar dan zonder vervuiling en uitputting van de aarde. Dit zegt Kees Kodde, programmaleider Greenpeace, in een interview met Carlijne Vos van de Volkskrant. Onlangs publiceerde Greenpeace het rapport Ecological Farming, over de 7 principes van de ecologische landbouw. Meer eco-efficiëntie, slim samenwerken met de natuur, daar draait het om. Dit loont op diverse manieren:
"In Indonesië is de rijstproductie bijna verdubbeld door in dezelfde natte rijstvelden, sawah's, ook eend en vis te kweken. Het natuurlijke ecosysteem doet daar nu zijn werk: de eenden verjagen de insecten, de vissen voorkomen onkruidgroei, ondertussen zorgen beide dieren voor natuurlijke bemesting van de rijst, de toegevoegde waterplant azolla zorgt voor extra stikstof." In een Indiase deelstaat heeft anti-pesticidenbeleid geleid tot meer inkomsten voor boeren, omdat de kosten voor bestrijdingsmiddelen omlaag gingen terwijl de productie op niveau bleef.
Volgens Greenpeace schiet de productiegedreven intensieve landbouw zijn doel voorbij. "Alles met het excuus dat er straks negen miljard mensen op de wereld gevoed moeten worden. Maar er zit heel veel verspilling en inefficiëntie in grootschalige landbouw." Hiermee wordt o.a. gedoeld op het gebruik van chemicaliën en fossiele brandstoffen, de monoculturen die leiden tot bodemuitputting en aantasting van de biodiversiteit, de omvangrijke vleesproductie en de voedselverspilling. Ook wijst Greenpeace op de risico's die kleven aan de toenemende machtsconcentratie bij multinationals als Monsanto, Unilever, Cargill en Ahold. Een handjevol bedrijven heeft een groot deel van de wereldwijde voedselproductie in handen. Zij bepalen in toenemende mate wat er geteeld en gegeten wordt.
De oplossing
De oplossing voor herstel van het ecologische en sociaal-economische evenwicht in de voedselketen ligt volgens Greenpeace in ecologische landbouw. Hier ligt een taak voor iedereen die een rol speelt in de voedselketen: overheden, boeren, bedrijven en consumenten. "Boeren moeten minder afhankelijk worden van pesticiden, kunstmest en fossiele brandstoffen en ze moeten weerbaarder worden. Boeren moeten de zeggenschap terugkrijgen over welke gewassen ze telen", zegt Kodde. Wanneer de variatie in gewassen toeneemt en milieuvriendelijk wordt geteeld, kan de natuurlijke kringloop worden hersteld. "Denk aan de bijen die zorgen voor bestuiving."
Het pleidooi voor ecologische landbouw is beslist geen pleidooi voor ouderwetse landbouw, aldus Kodde. Technologie en ecologie kunnen prima samen gaan. "Zaadveredeling die gewassen weerbaarder maakt in verschillende klimaatomstandigheden is een belangrijk deel van de oplossing."
De 7 principes van ecologische landbouw
– Zorg dat burgers in plaats van multinationals bepalen wat ze verbouwen en eten.
– Zorg dat boeren en hun eigen gemeenschappen profiteren van landbouwactiviteit.
– Produceer slimmer en meer verspreid en ga verspilling tegen
– Zorg voor biodiversiteit op het land en op het bord.
– Investeer in vruchtbaarheid van de bodem zonder chemicaliën.
– Stimuleer boeren schimmels en onkruid te bestrijden zonder chemicaliën.
– Stimuleer weerbare voedselketens die bestand zijn tegen (klimaat-)veranderingen.
Meer informatie:
T.: +31 (0) 030 233 99 70
E.: info@bionext.nl
W.: www.bionext.nl
Foto: Alex Carvalho