Bij advies- en onderzoeksorganisatie DLV kwamen de laatste tijd steeds meer onderzoeksvragen binnen in relatie tot effectiviteit bij spuittechnieken. DLV heeft hierop ingespeeld en ontwikkelde een proefveldspuit waarin vier bestaande spuittechnieken worden gecombineerd. Het belangrijkste doel is om spuittechnieken te vergelijken tijdens de diverse onderzoeken en om telers informatie te verschaffen over de effectiviteit van die bestrijdingsmiddelen in combinatie met de gebruikte technieken.
De spuitmachine is voorzien van conventionele technieken, maar ook van luchtondersteuning, luchtvloeistofdoppen en een WingsSprayer. Van deze technieken is al veel bekend over het effect op druppelgrootte en emissie, maar deze facetten werden nooit eerder op één machine samengebracht.
Het totale project wordt gezien als leerobject voor zowel fabrikanten als akkerbouwers. Richard Korver: “Onderzoek moet betaald worden, dus onderzoeksvragen komen voornamelijk vanuit de fabrikant. Telers kunnen het als leerobject gebruiken tijdens open dagen en bij demonstraties.
Het doel van de machine is om zoveel mogelijk variabele uit te schakelen tijdens het testen en hierdoor tijdbesparing te realiseren. “Onder dezelfde omstandigheden verschillende technieken testen levert een betrouwbaarder beeld van de effecten. Bovendien kun je veel beter vergelijkingen maken omdat zaken als weeromstandigheden en rijsnelheid hetzelfde zijn”, aldus Korver.
Flexibel
De machine is universeel inzetbaar. Korver: “Hij is gemakkelijk vervoerbaar naar elke willekeurige locatie. De machine is anderhalve meter lang en past in principe achter elke trekker. Ook kan er snel van spuittechniek gewisseld worden. Er is gekozen voor een gedragen spuit met een 3-punts hefinrichting. De spuitarmen zijn ieder 6 meter breed, waardoor de machine gebruikt kan worden op (de kleinere) proefvelden.”
Korver vervolgt: “Daarnaast zetten we in op snel, doelmatig en flexibel werken. Er zitten in totaal acht tankjes op: één voor schoon water en zeven voor het toevoegen van middelen.”
Over de toepasbaarheid bij de diverse teelten is Korver duidelijk: “De conventionele technieken zitten ook op deze machine dus hij is breed inzetbaar. Daarnaast zien we dat luchtvloeistof vooral wordt ingezet bij capaciteitsproblemen (minder water per hectare). Luchtvloeistofdoppen als ‘indringing’ een probleem is, zoals we vaak zien bij prei- en aardbeientelers. De WingsSprayer is universeel inzetbaar, maar wordt vooral gebruikt door telers die zoeken naar een goede bedekking (driftarm) met een fijne druppel.”
“Leuke machine voor open dagen”
DLV heeft de machine ontwikkeld om te gebruiken voor onderzoek, tijdens demonstraties en open dagen: “De technieken die erop zitten zijn grotendeels uitontwikkeld. Onze opdrachtgevers gebruiken hem voornamelijk voor onderzoek. Bestrijdingsmiddel fabrikanten testen op die manier de effectiviteit. Het CLM (Centrum voor Landbouw & Milieu, red.) gebruikt onze machine om de (milieu)effecten te onderzoeken. De machine hebben wij volledig in eigen beheer en wordt niet verhuurd. Al is het niet ondenkbaar dat we met een organisatie als P.P.O. een samenwerking aangaan voor het gebruik van deze spuitmachine. Daarover zijn momenteel al gesprekken gaande.”
De brede interesse voor de spuitmachine verbaasd Korver niet: “Onderzoek naar effectiviteit wordt steeds belangrijker, zeker met de op handen zijnde wetgeving betreffende de invoering van de 75% norm om “driftarm” te spuiten. Het gebruik van conventionele spuittechnieken/doppen volstaat dan niet”, zo besluit Korver.