In een gezamenlijke kwaliteitsmanagersbijeenkomst van GroentenFruit Huis en Food Compass gaf Karin Nagel van de NVWA een uitgebreid overzicht van de wetgeving, invulling van het toezicht door de NVWA, resultaten van de monitoring, de ontwikkelingen in Brussel en het STEC- en virus beleid.
Centraal stond de HACCP-aanpak met een volledige analyse van de microbiologische gevaren met de kritische beheerspunten in productieproces. Nagel benadrukte: “De eerste en belangrijkste stap is het onderkennen van alle microbiologische gevaren en deze in een zo vroeg mogelijk stadium beheersen en verifiëren om na te gaan of het beheersen loopt zoals gepland.”
Nieuwe gevaren opnemen in HACCP
De NVWA kijkt daarbij niet alleen naar de wettelijk vastgestelde microbiologische criteria in de 2073/2005 en het warenwetbesluit ‘Behandeling en bereiding van levensmiddelen’, maar verwacht van bedrijven ook dat ‘nieuwe’ gevaren zoals virussen en STEC’s zijn opgenomen in het HACCP-plan. Een onveilig product moet worden gemeld en de indruk van de NVWA is dat de groente- en fruitsector dit serieus doet in vergelijking met andere sectoren. Recente audits vanuit de EU in NL bij zowel de primaire plantaardige sector als tracking en tracing in vlees leverden voor de NVWA concrete aandachtpunten voor invulling, respectievelijk aanscherping van het toezicht.
Meer aandacht microbiologische risico’s
Na de uitgebreide presentatie en de gevoerde discussies werd duidelijk dat bewustwording van microbiologische risico’s veel meer aandacht moet krijgen in de gehele keten. Bij goede hygiënische praktijken in alle ketenschakels, is de kans op een besmetting met pathogenen klein, maar niet nul. Bij een uitbraak is de impact voor de sector enorm. De sector zal naast de lopende activiteiten zoals sectorale microbiologische monitoring Food Compass, het ontwikkelde listeria model, wetenschappelijk onderzoek microbiologie en praktische tools bij implementatie van GlobalGAP versie 5 nog meer moeten inzetten om de onzichtbare pathogene micro-organismen op het netvlies te krijgen bij de bedrijven. Bewustwording van microbiologische risico’s is stap één!
Meer informatie
GroentenFruit Huis
Bezuidenhoutseweg 82
2594 AX Den Haag
T.: +31 (0)70 3355010
E: info@groentenfruithuis.nl
W.: www.groentenfruithuis.nl