De wisselende weeromstandigheden van afgelopen tijd hebben behoorlijk wat effect op de conditie van het bouwland. Dit blijkt uit de ervaringen die akkerbouwers momenteel hebben bij het inzaaien. Hoewel de regionale verschillen groot zijn, is het rooien in veel gevallen niet voorspoedig gegaan. Hierdoor is eigenlijk overal hetzelfde verhaal: inzaaien is lastiger dan normaal: "Doordat de oogst later binnen is beginnen we ook later met inzaaien. Dit jaar betekent dat werken onder vochtigere omstandigheden en dat heeft grote nadelen", aldus akkerbouwer Cor Biemond.
Dingen uitproberen
Cor heeft samen met zijn vader Wim Biemond een akkerbouwbedrijf in het Noord-Groningse Godlinze en Holwierde. Het bedrijf is vooral geënt op het telen van pootaardappelen, uien en bieten. Het uitblijven van vorst in de afgelopen winter in combinatie met de natte weersomstandigheden tijdens de oogstperiode zorgen voor vertraging in het huidige zaaiproces: "Je merkt dat de grondstructuur niet denderend is. Het is opvallend dat de bovengrond zo nat is, want we hebben geen extreme neerslag gehad en het grondwaterpeil staat ook niet heel hoog." Biemond heeft wel een vermoeden waarom de gronden nu toch zo vochtig zijn: "De combinatie van een late oogst op (soms) te natte percelen en de weeromstandigheden tijdens de oogst zorgen dat de bovengrond een soort spons is geworden die het water vasthoudt."
Ging het vorig jaar over het algemeen van een leien dakje, dit jaar is de Groningse akkerbouwer er beduidend drukker mee: "Het is niet rampzalig hoor, maar omdat de grond minder speelt moet je dingen gaan uitproberen. De schijfkouter met dubbele kouter werkt in droge weersomstandigheden perfect, maar onder natte omstandigheden werken deze schijven op onze grondsoort gewoon niet." Biemond besloot daarom zijn kouter met dubbele schijven te vervangen door een 'ouderwetse' sleepkouter.
Levendige discussie
Na het omzetten van de zaaimachine deelde hij zijn ervaringen op twitter. Biemond werd direct overspoeld met reacties van diverse collega-akkerbouwers: "Het is erg leuk om al die reacties te lezen. Hierdoor krijg je zelf ook beter inzicht in de mogelijkheden. De één zegt dat er te weinig druk op de schijven zit, terwijl de ander oppert om met minder schijven te gaan rijden." Een goede oplossing is er echter niet. "Ik heb alles al geprobeerd. De grond is dit jaar gewoon te nat en te taai om het zaad met de kouter netjes weg te kunnen leggen."
Kleigrond of kleigrond: een wereld van verschil
Biemond stelt dat bij het fabriceren van machines vaak 'te makkelijk'' wordt gedacht over de grondsoort waarop gewerkt moet gaan worden: "Fabrikanten maken machines die geschikt zijn voor kleigrond, maar kleigrond en kleigrond: daar zit een wereld van verschil in. Hier is de kleigrond leemachtig. Als de grond kalkarm is en laag in de organische stof zit, dan reageert die heel anders, dan wanneer die waardes hoger zijn. Deze grond gaat 'bulldozeren' en hoopt aan de zijkant op. We hebben dan ook de schijfkouter er onder weggehaald en zaaien nu weer met een 'ouderwetse' sleepkouter. Dat duurt iets langer, maar het werkt wel."