Peter Cuelenaere is akkerbouwer in Biddinghuizen en eigenaar van Cuelenaere Agricultural Equipment. Sinds 2012 is hij naast boer ook importeur en rijdt hij door heel Nederland en België om de productlijn van het Belgische bedrijf Spinnekop aan de man te brengen.
'Hufterproof'
De relatie met Spinnekop ontstond toen Cuelenaere tien jaar geleden een 10 meter lange transportband van het Belgische merk ging gebruiken. "Het viel mij direct op dat de machines een hoge capaciteit hebben. Ze zijn betaalbaar, degelijk en hufterproof. Daarmee bedoel ik dat ze tegen een stootje kunnen en goed in elkaar zitten." Er was direct een klik tussen Cuelenaere en Spinnekop. Op dat moment zat Cuelenaere in de pootaardappelhandel en al snel kwam de handelaar in hem naar boven. "Enkele gesprekken later bleek dat Spinnekop, dat met 35 medewerkers echt een gedegen speler is bij onze Zuiderburen, ook graag voet aan de grond in Nederland wilde krijgen. Het zijn eerlijke lui, die houden van no-nonsense. Dat past perfect bij mij, dus ik heb gelijk toegehapt."
Lastige markt
"Omdat ik de taal van de boeren spreek en als uitgangspunt heb dat een probleem van een teler opgelost moet worden, boekte ik al vrij snel succes met het Belgische merk”, aldus Cuelenaere. Toch is de Nederlandse akkerbouwer niet zomaar te overtuigen. “In Spinnekop heerst de filosofie dat machines er in de eerste plaats zijn om mee te werken. Het bedrijf richt zich dan ook voornamelijk op het produceren van oerdegelijke, sterke machines. Het design komt daarbij pas op de tweede plaats.” Nederlandse boeren letten juist wel heel erg op het uiterlijk. “Sommige akkerbouwers dromen zelfs over hun machine, bij hen moet je niet aankomen met eenvoudige, sobere en effectieve inschuurlijnen, duo-banden, opvoerbanden, hallenvullers, ventilatoren of verwerkingsmachines, ook al zijn ze oerdegelijk."
De aandacht voor design versterkt gaandeweg bij Spinnekop. Recent investeerde het bedrijf in het aanpassen en verfijnen van de lak voor de gehele productielijn. "Hierdoor zien de machines er direct een stuk beter uit en daar is de Nederlandse akkerbouwer gevoelig voor." Technisch gezien voldoet de machine aan alle moderne eisen voor de Nederlandse markt: "Hij is eenvoudig, en daardoor zeer gebruiks- en onderhoudsvriendelijk.
Hoge capaciteit
Dankzij deze robuustheid en kwaliteit krijgt het bedrijf gaandeweg meer klanten op Nederlandse bodem. Toch merkt Cuelenaere dat er nog wat weerstand is vanuit de Nederlandse akkerbouw. "Wij Hollanders zijn behoorlijk merkentrouw en halen niet snel iets uit het buitenland. Een bekende dealer om de hoek, werkt hier beter dan een fabriek over de grens. Voor mensen die kiezen voor een stukje vrijheid – handelen buiten het mechanisatiebedrijf om – is Spinnekop een goed alternatief. Zelfs enkele grote telers in Noord-Brabant en Limburg hebben gekozen voor dit merk, en niet voor één van de groten. Ik heb ze weten te overtuigen dat de prijs-kwaliteit verhouding van Spinnekop minstens zo goed is. Eenmaal begonnen, merken de telers dat de machines kwalitatief goed werk afleveren, nauwelijks storingen hebben en een hoge capaciteit aankunnen. Voor veel akkerbouwers zijn dat belangrijke argumenten om toch de switch te maken naar dit relatief onbekend Belgische merk."