Het uienseizoen 2015 kenmerkte zich door een fris voorjaar met de nodige hevige buien. Hierdoor ontstond al vroeg in het seizoen tweewassigheid of zelfs driewassigheid. De geprimede uienzaden waren hierin een uitzondering en stonden sneller en uniformer boven. Zo meldt de Groot en Slot.
Priming heeft positieve gevolgen gehad voor de rest van het groeiseizoen. Hieronder een uitleg over werking van priming en de voordelen hiervan. Indien u zaad met priming wilt bestellen bij De Groot en Slot, dan kan dit tot 1 januari 2016.
Vocht en warmte zorgen er voor dat het zaadje begint te kiemen. Door dit proces precies op tijd te stoppen, staat het zaadje in de startblokken om te ontkiemen op het veld. Afgelopen jaren waren grote verschillen zichtbaar tussen geprimed en ongeprimed zaad. Met extreem weer, zoals een koud voorjaar, werd dit verschil alleen maar groter.
Waarom geprimed uienzaad zaaien?
Kiest u voor geprimed zaad van Bejo/De Groot en Slot, dan hecht u aan een meerwaarde voor kwaliteit en zekerheid. De combinatie van top genetica en de toepassing van de modernste zaadtechnologie (priming) leveren u de basis voor een uniform gewas en maximaal rendement van uw uienteelt.
Met geprimed zaad is een homogene kieming te realiseren. Maar ook kiemt het zaad veel sneller dan ongeprimed zaad. De priming zorgt voor een uniforme opkomst, zoals een egaal vlagbladstadium. Ook zorgt het voor een gelijkmatiger groeiend gewas. Een groot voordeel van een uniforme opkomst is het makkelijker kunnen bepalen van het juiste moment voor onkruidbestrijding of antispruitbehandeling. Hiermee wordt de slagingskans van de behandeling vergroot. Een ander voordeel van priming is dat het eindproduct een uniformere maatsortering heeft.
Zaaihoeveelheid
Doordat er minder planten worden weggespoten en er meer planten overblijven, kunt u met geprimed zaad ongeveer 10% minder zaad gebruiken. Hierdoor wordt de meerprijs van geprimed zaad grotendeels gecompenseerd.
Bron: De Groot en Slot