In oktober vorig jaar deed André Edens uit het Groningse Oldambt een aantal testen met de McConnel Discaerator 3000. Deze grondbewerkingsmachine is drie meter breed, weegt 3 ton en Edens koos ervoor om tot 25 centimeter diep te woelen. "Met het oog op de winter heb ik een stuk aardappelland bewerkt met deze machine. Het mag wat mij betreft gerust wat kouder worden. Ik zit eigenlijk wel een beetje te wachten op nachtvorst, daar heeft de bodem alleen maar baat bij."
Stimuleren bodemleven
Mocht 'koning winter' toch wegblijven de komende maanden, dan is er volgens Edens nog altijd geen man over boord: "Deze methode van Niet-kerende grondbewerking heeft altijd zin, want nu kan het water tenminste goed weg. Al had ik dan net zo goed kunnen ploegen natuurlijk, maar het land lag er wel in één werkgang goed bij. Bovendien is het gezond voor de grond en stimuleert NKG het bodemleven."
De tests met McConnel beviel Edens prima. Er waren slechts een paar minpuntjes, maar het algemene gevoel was goed: "Voor een driemeter machine trekt hij zwaar. De machine deed het verder gewoon heel goed. De draagkracht van de grond blijft mooi in tact, waardoor de insporing bij latere werkgangen beperkt blijft. Daarnaast werkt hij onderin niet heel intensief, waardoor het water na bewerking gemakkelijk door de grond kan."
Machines voor alle omstandigheden
Toch heeft Edens er onlangs voor gekozen om een spitmachine aan te schaffen: "Niet omdat ik de Discaerator niet goed vond, maar omdat de afgelopen natte herfst mij geleerd heeft dat je voor alle omstandigheden een machine moet hebben. Voor droge omstandigheden heb ik voldoende machines, dankzij de spitmachine kan ik nu ook onder natte omstandigheden gewoon doorwerken."
Tijdens de testen op het huurland in Spijk ging het ook regenen. Edens moest destijds de rondgang afbreken: "Ondanks de rupsbanden op de trekker moesten we stoppen vanwege slib. Ik heb toen 3 dagen later weer een poging gedaan, zonder succes. Nog altijd te veel slib!"
Het akkerbouwbedrijf van André Edens bestaat voor tachtig procent uit graan. Dat wordt dus tijdens de herfst al ingezaaid. De weersomstandigheden tussen de grondbewerking en het inzaaien zijn volgens Edens dan ook cruciaal: "Geploegd land kun je vaak het eerste weer op, omdat dat vooral bovenin het snelste droogt. Het is echter, in combinatie met een aantal keren kopeggen, ook een duur systeem in vergelijking met niet-kerende grondbewerking”.
"Klimaat in Nederland is te onzeker"
Edens denkt dat de methode van Niet-kerende grondbewerking wel degelijk goed zou kunnen werken: "Met andere machines speel je meer op zekerheid, met NKG gaat het om de vraag: hoeveel risico's kun je en wil je nemen. Ik heb de testen gedaan omdat een aantal zaken toevallig samenvielen. Ik kreeg de mogelijkheid om een zware trekker met rupsbanden als demo te gebruiken. Dat viel tegelijk met de vraag of ik deze machine ook wilde proberen. Er was met een te lichte trekker op proefboerderij Ebelsheerd mee gewerkt, dus ze vroegen mij of ik een perceel met de Discaerator wilde bewerken. De aardappelen op het bouwland in Spijk waren haaks gepoot dus moest hij dwars over de sporen. Met een Magnum 310 Rowtrac verneem je daar zo goed als niets van, dus het kwam mij wel goed uit allemaal", aldus de Groninger.
"Persoonlijk geloof ik wel in NKG, maar het weer werkt gewoon niet altijd mee. Mijn filosofie is dan ook; Hoe minder je doet, hoe beter voor het bodemleven. Het klimaat in Nederland is mij echter gewoon te onzeker om hier volledig op in te zetten."