De belangstelling voor agrarische grond houdt aan. De prijzen zijn stabiel tot licht stijgend. In het 1ste halfjaar van 2015 kwam de vraag voornamelijk uit de melkveesector, daar sluit de akkerbouwsector in de 2de helft van het jaar bij aan.
De marktontwikkelingen voor intensieve land- en tuinbouwbedrijven laten een wisselend beeld zien gedurende 2015. Zo werd in de glasgroentetuinbouw sinds lang weer geld verdiend, maar ging het in de varkenshouderij juist slecht. De vraag naar woonboerderijen in het buitengebied volgt de positieve ontwikkeling op de woningmarkt. Herbestemming van leegstaande agrarische bedrijven en bedrijfswoningen verdient aandacht om er voor te zorgen dat het landelijk gebied vitaal blijft. Dat meldt de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV) in haar vandaag verschenen NVM Visiebericht Agrarisch & Landelijk Vastgoed over 2015.
Minder transacties, maar uiteenlopend beeld per sector
De 135 NVM A&LV Makelaars met specialisten op het gebied van agrarisch en landelijk vastgoed verzorgden het afgelopen jaar 212 transacties van agrarische bedrijven. Dat is circa 15% minder dan in 2014, toen 250 bedrijven van eigenaar wisselden. Volgens voorzitter Ard Klijsen van de NVM-vakgroep A&LV loopt het aantal transacties per (deel)sector nogal uiteen. “In de ene bedrijfstak gaat het stroef, terwijl in andere markten goede zaken worden gedaan”, zegt hij.
Veel belangstelling voor landbouwgrond
“Er is veel belangstelling voor landbouwgrond”, stelt Klijsen. “Dit wordt mede veroorzaakt door de lage rente, wat de financieringslasten laag houdt. Banken blijven echter terughoudend bij de financiering van landbouwgronden. Daardoor worden alternatieve financieringsbronnen aantrekkelijker, zoals ‘sale & lease back’, eventueel aangevuld met een terugkooprecht. Gedurende het afgelopen jaar zien we ook steeds meer beleggers op de markt die op zoek zijn naar waardevaste beleggingen. Ook is er weer meer vraag naar erfpachtfinanciering.”
De A&LV-voorzitter ziet dat het aantal percelen dat afgelopen jaar op de markt is gekomen, beperkt is. “Dit komt doordat agrariërs die hun bedrijfsvoering staken hun percelen vasthouden. Ze geven de voorkeur aan verpachten, aangezien het rendement aantrekkelijk is ten opzichte van sparen. Kortom, de lage rente maakt verkopen oninteressant en daarom zien we ondanks de grote belangstelling dat er moeizamer transacties tot stand komen. Dit werd sinds juli 2015 versterkt vanwege de onzekerheid rondom de introductie van fosfaatrechten in de melkveehouderij.”
Schaalvergroting in de akkerbouw zet door
Door de over het algemeen goede bedrijfsresultaten is er veel belangstelling voor akkerbouwgrond met een hoge opbrengst per hectare. In de voornaamste akkerbouwgebieden (Zuidwest, Midden- en Noordoost-Nederland) groeit de gemiddelde grondprijs gestaag door. Het meest opvallende is dat de prijzen van akkerbouwgrond incidenteel wel oplopen tot 100.000 euro per hectare, vergelijkbaar met prijsniveaus van hoogproductieve landbouwgrond in Flevoland. In tegenstelling tot de positieve vraag naar grond neemt de vraag naar gebouwen in de akkerbouwsector af. Het aantal verkopen hiervan is gedaald, evenals de transactieprijzen van het vastgoed.
Bron: NVM