De optische plantensensor Cropsensor Isaria van Claas past volgens productmanager Nick Selman van Kamps de Wild uit Zevenaar “perfect bij precisielandbouw”. De sensor is onlangs als eerste officieel ISOBUS-gecertificeerd door de AEF (Agricultural Industry Electronics Foundation). Daarnaast is de cropsensor ook de eerste onlinesensor op de Nederlandse markt. AkkerbouwActueel vroeg aan Claas-dealer Kamps de Wild waarom deze machine een goede investering voor akkerbouwers is.
Meer dan 20 jaar onderzoek
De Claas Cropsensor Isaria berekent online en plaatsspecifiek de optimale stikstofbehoefte van de planten. De sensor is voor elk gewas geschikt, onafhankelijk van de hoeveelheid daglicht en toedieningsmethode. De cropsensor kan in één bewerking alles meten, berekenen en regelen. “Dit gebeurd door middel van algoritmen die zijn ontwikkeld in meer dan 20 jaar onderzoek aan de universiteit van München. Uitgebreide veldtesten zijn, samen met de vegetatie-index, de basis voor het bemestingssysteem. De optische sensor berekent hoeveel stikstof de plant zou moeten hebben in elk groeistadium. De gemeten waarden worden vergeleken met de cijfers uit de vegetatie-index. Het verschil dat vereist is tot aan de volgende bemesting wordt doorgegeven aan de kunstmeststrooier”, legt productmanager Nick Selman uit.
“We kunnen al met één of twee meetpunten een veld kalibreren. Aan de hand van deze waarde kan er een uitbrengwaarde opgegeven worden. Hierin geef je de minimum- en maximumwaarde op. Dankzij de auto-modus regelt de cropsensor zelf de minimale en maximale gift. Deze wordt dan niet overschreden. De cropsensor berekent via het map-overlay-systeem zijn eigen curve, waardoor over- en onderbemesting wordt voorkomen.”
Optische sensor
De Isaria is een optische plantensensor met twee koppen. Deze zijn rechts en links aan een opklapbaar frame, dat aan de frontaanbouw van de tractor zit, gemonteerd. De aftand tot het gewas is vooraf nauwkeurig gedefinieerd.
De sensor werkt ook in het donker. Door de actieve verlichting (LED) kan dag en nacht worden doorgewerkt. De meetfrequentie wordt automatisch aangepast aan de omgevingsomstandigheden, zoals de intensiteit van het omgevingslicht. De sensor meet eveneens de dichtheid van het bestand met behulp van de biomassa-index. Als deze index onder een bepaalde drempelwaarde komt, bijvoorbeeld door droogte of vorstschade, dan wordt de afgifte voor dit gedeelte van het perceel verlaagd met een door de landbouwer vastgestelde hoeveelheid. Selman: “Er zijn veelvuldig testen gedaan op Nederlandse proefvelden, met name op percelen met tarwe en koolzaad. De uitkomsten waren veelzeggend: een opbrengststijging van 3% en een stikstofbesparing van 8%.”
Certificaat
Voor de klanten betekent het AEF-certificaat bedrijfszekerheid bij het samenstellen van combinaties uit tractor, werktuig en terminal. Technisch houdt dit in, dat voor de bediening van de cropsensor nu andere, reeds bestaande ISOBUS-terminals kunnen worden gebruikt.
“De machine pas perfect bij precisielandbouw. In zekere zin is deze cropsensor vergelijkbaar met de Fritzmeier. Het belangrijkste verschil is dat de Claas-sensor werkt met ISOBUS. Bovendien is er het beproefde Isaria-bemestingssysteem. Volgend jaar komt er een sensor op de markt met automatische kalibratie. Daardoor wordt het akkerbouwers nog makkelijker gemaakt om plaatsspecifiek te gaan werken: de gebruiker stelt alleen de gemiddelde hoeveelheid in. De sensor regelt vervolgens automatisch de optimale afgifte op elk punt van het perceel”, zo besluit Selman.