Op donderdag 18 februari organiseert het CBAV een themamiddag: ‘goed bemesten binnen krappe gebruiksnormen’. Volgens Janjo de Haan – één van de initiators van de themadag – is dit nodig omdat “Het huidige mestbeleid is in de afgelopen jaren zo ver aangescherpt dat bemesten volgens de bemestingsadviezen vaak niet meer mogelijk is. Daarnaast is er de vrees dat de krappe gebruiksnormen tot een dalende bodemvruchtbaarheid leid.”
Timing
Het Handboek Bodem en Bemesting biedt concrete adviezen en handvatten over bodembeheer voor telers en adviseurs. Het bevat bemestingsadviezen die voorheen waren opgenomen in de ‘Adviesbasis voor de bemesting van akkerbouw- en vollegronds groentegewassen’ en nieuwe inzichten en richtlijnen op allerlei gebieden van bodembeheer. “Bij bodembeheer en bemesting draait alles om de juiste timing. Neem bijvoorbeeld het inwerken van groenbemesters. Om maximaal te profiteren van de groenbemesters is het zaak om niet te vroeg te gaan inwerken in verband met stikstofverlies. Te laat inwerken is daarentegen ook weer ongunstig voor de uitwerking.” De Haan vervolgt: “Veel percelen zijn nu nog te nat, dus dan moet je er natuurlijk vanaf blijven tot de omstandigheden beter worden. Echter bij zwaar ontwikkelde groenbemesters moet je wel tijdig kleppelen. De juiste timing hangt dus van veel factoren af. Het is vooral een combinatie van intensiteit en capaciteit. Het blijft in die zin altijd maatwerk om goed te bemesten binnen de krappe gebruiksnormen en de bemestingsadviezen behorende bij de diverse bodemelementen.”
Totale bodembeheer
De themamiddag wordt georganiseerd om adviseurs, leveranciers en akkerbouwers te helpen bij het bodembeheer en bemestingsplan: “Alles draait om een goede planning. Als je dat eenmaal voor elkaar hebt, dan profiteer je daar het hele seizoen van. Een goed bodem- en/of bemestingsplan zorgt ervoor dat er in alle opzichten bespaard wordt op je perceel. Het kost minder tijd, arbeid en de bodemgezondheid blijft intact. Om een goed plan op te kunnen stellen zijn recente bodemmonsters cruciaal. Mocht dit in het najaar niet gedaan zijn, dan zou dat nu eventueel ook nog kunnen”, aldus De Haan. “Daarnaast hebben wij de indruk dat er nog te vaak gedacht wordt dat een normering een advieshoeveelheid is. Ook dat misverstand helpen wij tijdens de themamiddag de wereld uit: een norm is totaal wat anders dan een advies. Wij leggen de nadruk op het totale bodembeheer en laten de effecten zien vanuit een bredere context.”
Meer bewustwording
Het handboek waar tijdens de themamiddag op wordt ingezoomd is bedoeld voor telers en alle andere personen die betrokken zijn bij het beheer van bodem in de akkerbouw en vollegronds groententeelt. Het is opgesteld door de Commissie Bemesting Akkerbouw en Vollegronds groententeelt (CBAV) en wordt gefinancierd vanuit het Masterplan Mineralen Management van het Productschap Akkerbouw en de PPS Bodem (ministerie van EZ). Daarnaast zorgen Branche Organisatie Akkerbouw en de PPS Bodem dat het handboek continu wordt geactualiseerd en uitgebreid. “De ontwikkelingen gaan razendsnel. Het jaar van de bodem (2015) heeft voor meer bewustwording gezorgd. De aandacht voor bodembeheer en efficiëntere bemesting neemt gelukkig alleen maar toe. “