De start van het ‘Gezamenlijk programma Onderzoek en Innovatie’ van de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw is weer een stap dichterbij. Het bestuur van LTO Nederland heeft besloten tot een aanpassing van de statuten in verband met de zogenoemde ‘verbindendverklaring’.
De besturen van LTO Noord, ZLTO en LLTB hebben een zelfde besluit genomen en zullen de statutenwijziging nu gaan voorleggen aan hun Algemene Vergaderingen. De verwachting is dat de laatste statutenwijziging begin maart zal zijn afgerond. Dit geldt eveneens voor de Nederlandse Akkerbouwvakbond NAV.
Groen licht
Dit houdt in dat de leden van deze organisaties financieel aan het onderzoekprogramma zullen bijdragen op basis van hun arealen graan, suikerbieten, aardappelen en overige akkerbouwgewassen. In de vakgroep LTO Akkerbouw was hier vorig jaar al groen licht voor gegeven.
Met de verbindend verklaring moeten ook akkerbouwers die niet zijn aangesloten bij LTO Noord, ZLTO en LLTB en NAV zich registreren, gegevens beschikbaar stellen en financieel bijdragen aan het onderzoek. Voor het opleggen van de bijdragen van akkerbouwers zijn gegevens nodig over de bouwplannen en de arealen. BO Akkerbouw hoopt hiervoor gebruik te kunnen maken van de gegevens van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).
Akkoord
Minister Henk Kamp (EZ) schreef onlangs al in een brief aan de Tweede Kamer dat hij van plan is akkoord te gaan met de verbindend verklaring voor het gezamenlijk onderzoeks- en innovatieprogramma. Begin maart neemt de minister een definitief besluit over de verbindend verklaring. Het gezamenlijk onderzoeksprogramma wordt gefinancierd uit de financiële bijdragen van de akkerbouwers. Het programma loopt van 2016 tot 2020 en gaat uit van een budget van 3,3 miljoen euro op jaarbasis.
Blij
Directeur Matthé Elema van de Brancheorganisatie Akkerbouw zegt blij te zijn met het voornemen van de minister. Hij zegt dat zijn organisatie zal aansluiten bij onderzoeksprogramma's van de Topconsortia voor Kennis en Innovatie, als die passen bij de visie van de akkerbouwsectoren zelf.
Bron: LTO