Zonnig en droog weer: dat zijn de ideale omstandigheden om plantuien te poten. Deze week waren er – vooral in het begin van de week – een aantal van die ideale momenten. Zo ook in het Zeeuwse Oud Vossemeer. Voor akkerbouwer Nils van Tilbeurgh was dat hét signaal om het land op te gaan en zijn plantuien te poten: “Soms moet je een gokje wagen. In de zomermaanden zal blijken of het goed uitpakt.”
Risicospreiding
Van Tilbeurgh heeft (in loonwerk) in totaal zeven hectare plantuien geplant en toen werden de weersomstandigheden minder gunstig. “In principe is eind februari, begin maart een mooie periode om de plantuien de grond in te hebben. Er moet nu nog 13 hectare in, maar er wordt gewacht totdat de vooruitzichten beter zijn. Als we naar de voorspellingen kijken, dan is dat waarschijnlijk over een week of twee, drie pas. Het is een gokje die je neemt, maar je kan het ook zien als een soort risicospreiding: we hebben nu al zeven hectare geplant en de rest gaat later pas de grond in.”
Multivator achterop
De uien moeten zo vroeg mogelijk geoogst worden. Daarnaast is het belangrijk dat ze niet te grof zijn, want de uien zijn bestemd voor de supermarkt: “Er is bewust gekozen voor het ras Alpha. Dat is een vroeg ras, met de juiste eigenschappen voor de afzetmarkt.” Het poten van de plantuien doet Van Tilbeurgh met een Warrens Delta uienplanter. Daarbij voegt hij Quikstart toe in de rijenbehandeling.
“Het plantgoed ligt mooi in de bodem”
Voordat de Zeeuw met poten begon heeft hij eerst geploegd, het land een dag rust gegeven en op de dag van poten met een multivator het land voorbewerkt: “De ervaringen zijn dat het mooier gaat als een roter. Met de brede banden aan de trekker en een rol voorop drukken we de grond aan en gooien het daarna weer los met de frees. Het plantmateriaal valt dan ideaal en wordt mooi toegedekt in de bodem.”
Voorlopig is het dus even pas op de plaats voor wat betreft het poten van de plantuien, alhoewel: “Het weer is bepalend, en dat hebben we gelukkig niet in de hand.”