Een verbod in Nederland van het gewasbeschermingsmiddel glyfosaat levert géén milieuwinst op. Zo’n verbod zou bovendien grote gevolgen hebben voor Nederlandse boeren en tuinders. Akkerbouwers, boomkwekers en melkveehouders zullen dan moeten uitwijken naar andere gewasbeschermingsmiddelen, waarbij per saldo geen enkele milieuwinst behaald zal worden.
Dit is de overtuiging van Joris Baecke, akkerbouwer in het Zeeuwse Nieuw-Namen en voorzitter werkgroep Plantgezondheid bij LTO Nederland.
Schoonste
Dat Nederlandse boeren en tuinders uiterst zorgvuldig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen, blijkt keer op keer uit onafhankelijke metingen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA controleert zeer regelmatig en zeer consciëntieus groenten en fruit en andere voedingsmiddelen (uit binnen- én buitenland) op de aanwezigheid van restanten gewasbeschermings- middelen. Nederlands voedingsmiddelen komen steevast als schoonste uit de bus, samen met onder meer producten uit Duitsland.
Nederlandse boeren en tuinders zetten glyfosaat in voor de bestrijding van onkruid in de akkerbouw, de boomkwekerij en in weilanden. Het middel ligt onder vuur in Europa. De negatieve beeldvorming rond dit middel wordt grotendeels bepaald door het gebruik van glyfosaat in Amerika, schrijft Baecke in een opinieartikel.
Selectief inzetten
Baecke stelt dat de ambities voor de komende jaren vastliggen in het actieplan ‘Schoner, Groener, Beter’. Daarin geeft de sector ook aan om de mogelijkheden van mechanische onkruidbestrijding nog beter te benutten (geïntegreerde bestrijding). Maar het selectief inzetten van middelen (biologisch dan wel chemisch) blijft volgens hem nodig.
Bron: LTO Nederland