BIOCOMES is het Europese project waarin bedrijven en onderzoeksinstellingen samenwerken om nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen op de markt te krijgen. Op die manier wil de Europese Unie geïntegreerde vormen van gewasbescherming stimuleren. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar de inzet van nematoden en schimmels. De Europese Unie stelde 9 miljoen euro subsidie beschikbaar voor het project dat begin 2014 van start ging en eind 2017 wordt afgerond.
Eén van de 11 producten waaraan wordt gewerkt binnen het BIOCOMES-project en het verst gevorderd richting een concreet commercieel product is een nematode die kan worden ingezet tegen de larven van de maïswortelkever. Samen met universiteiten op de Azoren en in Israël, is het Duitse bedrijf e-nema erin geslaagd om nematoden te 'veredelen'. Ze hebben de aaltjes geselecteerd op hun eigenschap om de larven van de maïswortelkever effectief aan te kunnen vallen. Daarnaast hebben ze de nematoden ook geselecteerd op hitte- en droogtetolerantie, waardoor ze straks makkelijker als gewasbeschermingsmiddel kunnen worden ingezet.
Het BIOCOMES-team is ook betrokken bij de selectie van schimmels die als antagonist kunnen worden ingezet tegen meeldauw in graan. Wageningse onderzoekers zijn begonnen met ongeveer 1.000 isolaten van schimmels. Die zijn gescreend op onder andere droogtetolerantie. De 185 isolaten die toen overbleven zijn geïnoculeerd op graan met meeldauw. Inmiddels hebben de onderzoekers 10 verschillende schimmels gevonden die wellicht de moeite waard zijn om verder te ontwikkelen tot meeldauwbestrijders. In het meeldauwproject werken onderzoekers uit Wageningen samen met Duitse en Zweedse bedrijven en onderzoeksinstellingen.
Bron: Wageningen UR