Groenbemestermengsels passen goed in het vergroeningsbeleid. DSV zaden Nederland is al sinds 2011 actief met TerraLife groenbemestermengsels. Gestreefd wordt naar het verbeteren van de bodemweerbaarheid zodat gewassen beter groeien en minder gevoelig zijn voor ziektes. De TerraLife mengsels bevatten verschillende componenten die elk een eigen functie hebben.
Regelmatig komt de vraag ‘wat doen de TerraLife mengsels op aaltjes?”. Daarom heeft DSV wederom een proef laten uitvoeren door het Hillebrandslaboratorium (HLB). Het betreft een proef in 4 herhalingen op zandgrond te Stadskanaal (Gr) , ingezaaid na aardappelen op 7 augustus 2015.
De geteste objecten zijn:
- TerraLife BetaSola,
- TerraLife NemaControl,
- TerraLife SolaRigol TR
- TerraLife Betamaxx TR
- Gele mosterd (Passion BCA2)
- Braak
In oktober zijn de perceeltjes bemonsterd op aaltjes door HLB. Opvallend was de sterke toename van saprofage aaltjes bij de beproefde TerraLife mengsels. Voor TerraLife NemaControl en TerraLife SolaRigol TR was deze stijging significant.
Vervolg artikel onder grafiek
Wat is de rol van saprofage aaltjes in de bodem?
Saprofage aaltjes staan aan de top van het ondergrondse bodemvoedselweb en eten bacteriën, schimmels en aaltjes. Het zijn gunstige aaltjes die mede kunnen voorkomen dat parasitaire aaltjes zich te veel uitbreiden. Planten scheiden tijdens hun leven ook veel stoffen uit en de ene soort heeft meer effect op bepaalde saprofage aaltjessoorten dan andere. Een hoog aantal saprofage aaltjes is een belangrijke indicator van een gezond bodemleven. Bekend is dat een gezond bodemleven ook een groot effect heeft op de schadegevoeligheid van gewassen.
In hetzelfde aaltjesonderzoek in 2015 lieten TerraLife NemaControl en TerraLife SolaRigol TR een spectaculaire teruggang zien van een Meloidogyne chitwoodi besmetting. Deze daalde tot een vergelijkbaar niveau als braak. Ook de andere TerraLife mengsels lieten deze trend zien.
Er was een vrij zware Trichodoriden besmetting die daalde onder braak en stabiel bleef tot een lichte toename bij de TerraLife mengsels, niet significant. Een forse besmetting met Pratylenchus penetrans daalde onder braak en nam toe bij de TerraLife mengsels en bij gele mosterd. Kleinste toename bij TerraLife BetaSola, NemaControl en SolaRigol TR.
Conclusies na 2 jaar onderzoek
Deze proef is voor het tweede jaar uitgevoerd. Enkele mengsels zijn in 2015 iets aangepast ten opzichte van 2014 vanwege de vergroeningsregels. De conclusies van het tweede onderzoeksjaar liggen in lijn met die van het eerste jaar:
- een forse stijging van de nuttige saprofage aaltjes na TerraLife mengsels
- een forse daling van Meloidogyne chitwoodi bij een aantal TerraLife mengsels
In deze complexe materie zorgen meerjarige proeven voor een betrouwbaarder beeld. Daarom doet DSV al meerdere jaren proeven op verschillende locaties. De geteste TerraLife mengsels passen naadloos in het vergroeningsbeleid in Nederland. Het gebruik van TerraLife mengsels stijgt niet alleen in Nederland maar ook in andere landen in Europa.
Bron: DSV Zaden