De bordjes met de melding ‘attentie WhatsApp buurtpreventie’ worden steeds vaker gesignaleerd in woonwijken, maar een opmerkelijke trend is dat ook akkerbouwers in het buitengebied gebruik maken van deze moderne manier van sociale controle.
De bewoners van de Spieringweg in Noordoost Flevoland hebben sinds enkele weken de straat aan beide kanten ook voorzien van deze preventiebordjes: “We zijn er heel blij mee, want een paar weken geleden hebben ze hiernaast nog een poging tot inbraak gedaan. De schrik zit er nog goed in en op deze manier houden we elkaar goed in de gaten”, aldus een bewoonster van de betreffende straat.
Beperkt beschikbaar
De bordjes worden op aanvraag aangebracht door de gemeente, maar zijn beperkt beschikbaar. “Er zijn veel boeren in het buitengebied geïnteresseerd om hieraan mee te doen. Ik sprak laatst nog een collega-akkerbouwer en die wilde ook graag een dergelijk project opstarten, maar die vertelde dat er maar tien bordjes beschikbaar zijn voor de hele polder”, zo vertelt akkerbouwer Geling, eveneens woonachtig aan de Spieringweg.
Geling snapt wel waarom dit nieuwe initiatief bij agrariërs momenteel erg populair is: “De laatste tijd worden er vaak dingen gestolen of vernield op boerenbedrijven en dan is het fijn als de omliggende boerderij meehelpen om een oogje in het zeil te houden.”
Met name akkerbouwbedrijven zijn een kwetsbare groep in het buitengebied vanwege hun vaak afgelegen ligging en het beperkte zicht vanaf de openbare weg. Vooral tijdens de nachtelijke uren krijgen de bewoners van deze boerderijen nog weleens ongewenst bezoek.
“We blijven elkaar scherp volgen, want niemand zit te wachten op trammelant”
De bordjes zijn overigens niet de enige maatregel die genomen wordt bij een dergelijk initiatief. Alle bewoners verzamelen zich in een groepsapp, waarin continu met elkaar wordt gecommuniceerd over eventuele verdachte bewegingen bij één van de woningen of schuren. De groepsapp aan de Spieringweg wordt regelmatig gebruikt en in de gaten gehouden door de bewoners van de Spieringweg. Tot nu toe zijn er – gelukkig – nog geen vreemde zaken geconstateerd bij één van de akkerbouwbedrijven. “Bij die poging tot inbraak is gelukkig niets meegenomen of kapotgemaakt, maar je schrikt er natuurlijk wel van. We blijven het scherp volgen, want op trammelant of schade zit niemand te wachten. We werken allemaal keihard om de opbrengst van onze teelt zo hoog mogelijk te krijgen en dan wil je niet geconfronteerd worden met een inbraak of vandalisme op je bedrijf.”
Voor meer informatie over de mogelijkheden voor een WhatsApp buurtpreventie vermelding in het buitengebied kunt u contact opnemen met uw gemeente.