De NEPG verwacht in hun vijf aangesloten landen een areaal van in totaal 546.501 hectare aan consumptieaardappelen. Dit is 19.540 hectare meer dan vorig seizoen. Alleen Groot-Brittannië gaat uit van een gelijk aantal hectare als vorig jaar, de andere landen verwachten een kleine uitbreiding. Een uitschieter daarbij is België met een toename van 6,4%.
Dit wil niet direct zeggen dat we een veel grotere opbrengst moeten verwachten, aangezien groeicondities gedurende het seizoen van grote invloed zijn. Het areaal voor consumptieaardappelen in 2011 was ongeveer gelijk aan zoals men nu in 2016 verwacht.
Poten loopt achter
Gemiddeld 40% moet nog gepoot worden, hetgeen inhoudt dat men ongeveer 2 tot 3 weken later is. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan de vele regenval en de lage grondtemperaturen. Er waren zelfs diverse nachten met vorst aan de grond in de laatste weken van april. Deze lage temperaturen zijn niet direct bevorderlijk voor de groei van de aardappelen die al wel gepoot zijn. Op 30 april moest bijvoorbeeld in België nog 10% van de vroege aardappelen gepoot worden.
Stemming oude oogst
Er is meer vraag vanuit de industrie zijde en daarbij trekt de export in alle landen aan. Dit veroorzaakt een vaste stemming. NEPG vraagt zich af of de internationale voorraden voldoende zullen zijn om het lopende seizoen van voldoende aardappelen te kunnen voorzien wanneer het oude seizoen met een paar weken verlengd moet worden, omdat de nieuwe oogst later zal aanvangen. De weersomstandigheden zullen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het marktverloop in de komende weken.
Omdat de wereldwijde vraag naar verwerkt product sterk is toegenomen en de verkopen naar gelang gelijke tred houden, werken de verwerkers met lage voorraden. Anders dan in voorgaande jaren zullen zij minder of geheel niet sluiten tijdens de vakantietijd.
Bron: VTA Nederland