Maarten Janse heeft een akkerbouwbedrijf van 60 hectare op Zuid-Beveland. Op tien hectare daarvan heeft Janse aardappels gepoot. De Zeeuw is tevreden over de groeivorderingen op zijn aardappelperceel: “De knolzetting is goed, er zit een mooie knol onder. Het aantal is wel minder dan ik uit andere jaren gewend ben. Ik wil niet zeggen dat het tegenvalt, maar het knolaantal is duidelijk minder.”
Op zijn percelen gelegen tussen Goes en Middelburg heeft hij naast aardappelen ook nog 9 hectare bieten, 8,5 hectare wintergerst, 16,5 hectare wintertarwe, 4 hectare zomertarwe en 9 hectare graszaad. Afgelopen dagen is hij constant bezig met gewasbescherming. Al rijdend over de akkers gaan zijn gedachten regelmatig uit naar zijn collega-akkerbouwers in Brabant en Limburg: “Overal zie je berichten van boeren die zich vastrijden tijdens het aardappelspuiten. En dan denk ik bij mijn eigen: wat een hard gelag. Op de ene plek in Nederland kunnen akkerbouwers niet eens hun aardappelen spuiten en bij mij gaat het gewoon goed.”
“We komen allemaal een keer aan de beurt”
Uiteraard is hij blij met de goede omstandigheden op zijn lichte (klei)gronden, maar Janse leeft vooral mee met de akkerbouwers die te maken hebben met waterschade: “Er zijn genoeg mensen aan het modderen en met die mensen probeer ik echt mee te leven. We komen namelijk allemaal een keer aan de beurt. Vorig jaar hadden wij hier enorm last van droogte, waardoor het maar niet wilde groeien en nu is er in het zuidoosten zoveel water dat alles gewoon wegrot. Dat is gewoon diep triest.”
Janse vervolgt: “Aan de kust zijn de omstandigheden altijd net iets anders. Ik ervaar altijd dat hier voor mijn gevoel minder regen valt, dan in het binnenland. Maar ook hier is het zo dat wanneer de bui valt, de bui ook echt valt. Maar zo extreem als daar nu gebeurt, heb ik hier nog nooit meegemaakt.”
Waterbeheer
Wat doet hij zelf aan waterbeheer? “Proberen goed gedraineerd te zijn, goed vlak te liggen en het gemaaltje in de gaten te houden. Meer kan ik ook niet doen. Als het gemaaltje ermee ophoudt, dan lig ik ook onder. Valt er zoveel water dat het gemaaltje het niet aan kan, ook dan lig ik onder. Dat heb ik vorig jaar september ook meegemaakt. Toen ging het vlak voor de aardappeloogst nog even goed regenen. Ik had niet mijn hele perceel onder water, maar in de hoek die laag gelegen is wel. Dan komen de drains onder water en dan zie je het waterpeil tussen de bedden stijgen en dan heb je ook schade.”
Adviesprogramma ProPhy
Tijdens het seizoen gebruikt Janse dagelijks de modules van adviesprogramma ProPhy. De informatie hieruit vormt een belangrijke adviesbron voor het spuitschema. Ook al overdrijft het programma volgens Janse weleens een beetje: “Dat ligt voor een deel aan de instellingen. Soms denk ik weleens, goh geef je nu alweer aan dat ik moet spuiten. Ik heb het programma zo ingesteld dat hij aangeeft als er binnen 500 meter van het perceel (of buiten 500 meter van het perceel) fytoftora voorkomt. Je ziet dan dat het programma direct een dag strakker gaat plannen. Dat pas ik dan vaak naar eigen inzicht nog iets aan, zodat het binnen mijn tijdschema past. Momenteel komt het erop neer dat we op een spuitcyclus van vijf à zes dagen zitten. Ik ben wel van de voorzichtige kant, want ik rij liever één dag eerder – onder goede omstandigheden – dan te wachten en het risico te lopen dat de omstandigheden verslechteren.”
Lees verder onder afbeelding
Wintergerst en suikerbieten
Janse maakt zich deze dagen langzaam maar zeker klaar voor het oogsten van de wintergerst. Afgelopen dagen was hij druk in de weer om de combine gereed te maken: “Het perceel is heel wisselend. Ik heb behoorlijk last van ganzenschade gehad. De buitenste randen zijn al klaar om te dorsen, terwijl het binnenin nog behoorlijk groen is. Als de omstandigheden dit weekend goed zijn, dan heb je kans dat ik de combine zaterdag weer ga aanslingeren.”
Bladschimmelwaarschuwing suikerbieten
Begin deze week ging er in Zuid-Holland een bladschimmelwaarschuwing uit. Ook Janse heeft dat meekregen: “Toevallig is mijn zaadleverancier afgelopen dinsdag nog door het perceel heen gelopen, vanwege die bladschimmelwaarschuwing. Gelukkig kon die niks vinden. Bij ons in de buurt is er ook niet echt een waarschuwing uit gegaan. Bovendien: als je te snel gaat spuiten, dan kost het ook weer extra.” Zijn negen hectare bieten staan er overigens mooi op: “Op het perceel dat ik op 18 maart gezaaid heb, staat het blad al tot aan je billen, dus die staan er inderdaad mooi op.”